Lidská zrůda Juraj Z. (30) si odsedí 14 let: Přepadal jen seniory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lidská zrůda Juraj Z. (30) si odsedí 14 let: Přepadal jen seniory!

Juraj Z. u soudu přiznal jen to, že nerespektoval vyhoštění.
Juraj Z. u soudu přiznal jen to, že nerespektoval vyhoštění. (Foto Aha! – Jana Ulrichová a PČR)

Na den, kdy byl cestou z nákupu surově napaden, nikdy nezapomene František Javůrek (88). Stal se jednou z obětí Slováka Juraje Z. (30), který v Ústí nad Labem přepadl a oloupil devět seniorů (66 až 90). Soud mu za to včera vyměřil mimořádný trest 14 let vězení.

Policistům pomohly k jeho dopadení kamerové záznamy. Zjistili z nich, že si své oběti vyhlíží v hromadné dopravě. Udělali na něj zátah, měli ho během půl hodiny.

Juraj Z. na staré bezmocné lidi útočil zákeřně zezadu. „Objevil se za mnou ve dveřích domu ve chvíli, kdy jsem se vracel z nákupu. Řekl jen: dej sem prachy a pak mě hned praštil do hlavy. Ztratil jsem vědomí,“ popsal senior, který se pohybuje o francouzských holích. Dodal, že když se po nějaké době probral, nemohl se postavit.

Plazil se proto po chodbě domu k sousedovi, který mu pak zavolal pomoc. Zdravotní potíže má dodnes a není zdaleka sám. Většině přepadených způsobil Juraj Z. vážná zranění s trvalými následky, včetně zlomenin a krvácení do mozku. To vše kvůli pár stokorunám, které měli senioři u sebe.


Náprava je nemožná
Slovák Juraj Z. u soudu zapíral. Podle znalců není jeho náprava možná. Soud mu proto vyměřil přísnější trest, než ukládá právní kvalifikace. „Vybíral si oběti, které nebyly schopny obrany. Způsob, jakým na ně útočil, byl mimořádně zákeřný,“ vysvětlil soudce Jiří Bednář, který Juraje Z. z Česka vyhostil na 10 let.

Už jednou seděl
Juraj Z. byl za loupeže odsouzen už v roce 2011. Trest si odpykal v nejtěžším slovenském kriminále, v Leopoldově. Sotva z něho vyšel, zamířil zpátky do Ústí, ačkoli byl z Česka vyhoštěn. A hned začal znovu loupit.
František Javůrek, jedna z obětí Juraje J.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.