Netradiční inspirativní výstava: Optimistické rakve a barevná parte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Netradiční inspirativní výstava: Optimistické rakve a barevná parte!

Optimistické rakve pochází z dílny designéra Jiřího Ďuriše.
Optimistické rakve pochází z dílny designéra Jiřího Ďuriše. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Krásný pohřeb. Spojení, které nedává smysl? To, že i smuteční obřad může mít svůj půvab, se nyní snaží dokázat designéři v Karlových Varech.

Optimistické rakve, netradiční urny, nebo barevná parte. V karlovarské galerii Supermarket WC začala výstava takzvaného funerálního designu a ukazuje na největší trendy v oblasti smutečních obřadů.

„Chceme ukázat, že i pohřeb může být krásný. Většina z nás na to není připravena, a když nás smrt blízkého zasáhne, jednáme ve stresu a ve spěchu. Vybíráme ošklivé černé parte a nemáme jiné možnosti,“ říká designér Jiří Hanek (35), který se do navrhování smutečních oznámení vrhl poté, co mu před několika lety zemřela maminka.

Jeho parte jsou tematická a barevná. Stejně zajímavé jsou i designové biologicky rozložitelné urny. „Uvnitř je popel a sazenice rostlin či stromů. Váš blízký pak z urny jakoby vyrůstá,“ dodává Hanek.


Veselé rakve
Optimistické rakve z dílny HogoFogo design si můžete vybrat z několika základních modelů bez madel – kombinace topolové překližky a matné bravy dle vzorníku. Cena optimistické rakve začíná na 10 tisících korun.

Víte, že...
...zástupci Správy pražských hřbitovů a Czechdesignu loni uspořádali soutěž, jejímž zadáním bylo navrhnout náhrobek či urnu určené k umístění na hřbitovech jako alternativu k současné nabídce? Zvítězila Zuzana Knapková za návrh uren, které je možné navzájem propojovat pomocí magnetu. Spojit urny partnerského páru, ale také celé rodiny.
Jak to dělají v Polsku?
V Polsku existuje společnost, která nabízí specifický smuteční obřad. Je inspirován Slovany, kteří posílali popel zesnulého na poslední cestu do vln moře. Rozloučení rodiny a přátel se zesnulým začíná ve speciálně navržené místnosti, jejíž prostředí v podobě obrazů a hudby evokuje plavbu po moři v atmosféře klidu a smíření.

Po obřadu je urna odvezena speciální lodí po Baltském moři asi tři míle od pobřeží, kde je uložena na vodní hladinu moře. Pro ty, kteří nemohou zúčastnit plavby, je obřad přenášen pomocí webové kamery.

Výstava Umění se rozloučit
Kde? Supermarket WC, náměstí Republiky 1, Karlovy Vary.
Kdy? Denně 13.00 až 18.00, do 2. prosince.
Za kolik? Vstupné dobrovolné.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.