Unikátní výstava na zámku: Na ještěry svítilo 8004 svíček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Unikátní výstava na zámku: Na ještěry svítilo 8004 svíček!

Podzemí linhartovského zámku se proměnilo v rejdiště prehistorických i jiných příšer.
Podzemí linhartovského zámku se proměnilo v rejdiště prehistorických i jiných příšer. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Snový svět pravěkých tvorů i stvůr děsil návštěvníky ojedinělé noční prohlídky linhartovského zámku u Krnova. Atmosféru doplňovalo přes 800 svíček.

Nechtělo se ani věřit, že jsou všichni ti ještěři, draci a ostatní sochy jen z papíru. Vystát si frontu na noční prohlídku se vyplatilo. Ze sklepení se ozývaly tajuplné zvuky a v zákoutích se zjevovaly strašidelné figury. Anička (1,5) a Petříček (5) Lívancovi z Prahy se trošku vymazlených stvůr báli.

„Ale byli oba naprosto okouzlení tou krásou,“ chválila si prohlídku maminka Patricie (37). Prehistorické, pohádkové i fantaskní tvory osvětlilo přes 8 tisíc svíček. „Je to krása, ti medvídci tady,“ byla nadšená Eliška Pindurová (10) z Náchoda. Pak se nechala zvěčnit s večerníčkovým Fíkem a Ájou.


Hotovo za 14 dnů
Inspirací byly tvůrcům i ilustrace Zdeňka Buriana. „Pomáhali mi mladí průvodci. Jsou zde dinosauři, ještěři, praptáci a různé jiné potvory. Všechny jsme je vyrobili z papíru. Od 10. února jsem měl jediný volný den,“ řekl kastelán Jaroslav Hrubý, který je sám autorem většiny vystavovaných děl. Prohlídku připravili na zámku jen pro jeden jediný večer.

Sochy z novin
V Linhartovech vystavovali dvacítku soch, od těch miniaturních až po pětimetrové. Některé bylo těžké do sklepení kvůli jejich velikosti vůbec dostat. „Je to všechno bez kostry, žádný drát, jenom noviny a výkresy. Tak dlouho se polepují, až ztvrdnou. Na jedné soše pracuji i tři týdny,“ prozradil kastelán.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.