Holubi? Pošťáci i špióni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Holubi? Pošťáci i špióni!

Holubi nebyli pouze pošťáci, ale i něco horšího...
Holubi nebyli pouze pošťáci, ale i něco horšího... (oto Aha! – Karel Kopáč, Alexandr Malachovský, Zoo Praha, Profimedia.cz)

Holubi se nepoužívali jen jako pošťáci, ale i doručovatelé šifrovaných zpráv či špioni s fotoaparátem! Ukazuje to výstava o holubí poště v litoměřickém muzeu.

Holub je podle kurátorů výstavy schopen dopravovat zprávy stovky kilometrů. Má dokonalý zrak, dobrou paměť a výborný orientační smysl. Konkurenci našel až v Morseově telegrafu. „Poštovní holubi se používají i dnes, i když ojediněle. Má je stále čínská armáda jako zálohu pro případ výpadku technologií,“ uvedl jeden z kurátorů výstavy Jan Kramář z Poštovního muzea.

Část expozice je věnována současnému chovu poštovních holubů a jejich nasazení při závodech. Mezi exponáty jsou kroužky, přepravky a také historické konstatovací hodiny, které slouží k přesnému zaznamenání času příletu holuba do domovského holubníku.

Špioni u Verdunu
Holubi nosili i fotoaparáty s automatickým mechanismem časování a snímání a působili tak jako špioni. První snímky pořídili holubi německého lékárníka Juliuse Neunbronnera, který okolo roku 1903 malý fotoaparát sestrojil a později si jej nechal i patentovat. Snímky z výšky 50 až 100 metrů pak prodával. Po vypuknutí 1. světové války jeho holuby i s vybavením včetně mobilního holubníku s temnou komorou využívala armáda, např. v bitvách u Verdunu či na Sommě.

Body dostávají za rychlost
Konstovací hodiny se při závodech zaplombují. Holubi se pak odvezou na start, kde jsou hromadně vypuštěni. Při doletu do domovského holubníku sejme holubář holubovi kroužek a vloží ho do konstatovacích hodin, kde se vytiskne číslo kroužku s přesným časem příletu. Z toho se pak vypočítává průměrná rychlost holuba, na základě které je obodován. Dnes už se používají hodiny s čipem.

Létali mezi nemocnicemi
V Anglii doručovali holubi laboratorní vzorky. Tři desítky těchto opeřenců je dopravovaly v letech 1977 – 1983 mezi nemocnicemi v Plymouthu a Devenporthu. Podobný systém fungoval i ve Francii mezi nemocnicemi Granville a Avranche. Ve východoindickém státě Uríša zabezpečovali holubi nouzovou komunikaci s odlehlými policejními okrsky až do roku 2006, kdy je nahradil internet.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.