8 rad pro jízdu v mlze! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

8 rad pro jízdu v mlze!

Jízda v mlze je mnohem nebezpečnější, než si myslíte.
Jízda v mlze je mnohem nebezpečnější, než si myslíte.  (Foto: scom, ara)

Špatnou viditelnost, zkreslení rychlosti i delší brzdnou dráhu má na podzimních silnicích na svědomí mlha. Pravděpodobnost smrti při havárii způsobené mlhou je téměř třikrát vyšší než při průměrné nehodě! Aha! vám poradí, jak snížit riziko na minimum.

1. Udržujte odstup
Od vozu před vámi si udržujte dvojnásobný odstup. Pokud jezdíte ve vzdálenosti 2 sekundy od vozidla před vámi, v mlze zvyšte prodlevu na minimálně 4 sekundy.

2. Stírejte a sušte
Srážející se mlha vytváří na čelním skle kapky vody. Stírejte je stěrači, nebo omezte jejich tvorbu vyhříváním skla.


3. Rozsviťte mlhovky
„Určitě by měla být mlhová světla rozsvícena při dohlednosti pod 50 metrů, v takovém případě by rychlost jízdy neměla překročit 50 kilometrů za hodinu. Na dálnicích a při jízdě mimo obec pak neváhejte svítit i při dohlednosti větší,“ upozorňuje Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

4. Pozor na zvěř
Srnky, jeleni, ale i kočky a psi se v mlze cítí bezpečněji než za běžných podmínek. Když je oslepíte světly, zůstanou stát uprostřed silnice, místo aby utekli.
5. Držte se vpravo
Špatná viditelnost svádí k jízdě blízko středu silnice. Vyhněte se tomu. Jezděte zásadně při pravém kraji silnice, abyste se nepotkali s protijedoucím autem.

6. Spoléhejte na sluch
Vjeli jste do mlhy husté jako mléko? Tak vypněte rádio, stáhněte okénka a při jízdě pozorně poslouchejte. Přijíždějící auto v protisměru dřív uslyšíte, než uvidíte.
7. Odbočení signalizujte včas
Při změně směru a při brzdění o sobě dejte včas vědět. Blikejte déle a brzděte plynuleji a dříve než při plné viditelnosti.

8. Neoslňujte
Jakmile není důvod, mlhová světla vypněte. „Zvláště za tmy jsou pro vzadu jedoucí řidiče nepříjemně oslňující. S rozvahou je třeba používat mlhovky i při loudavé jízdě v koloně,“ říká Budský. Ohrožení cyklisté a chodci
Za mlhy musí být každý, kdo se po silnici pohybuje, nejen vidět, ale také být viděn. „Chodci musí důsledně používat reflexní doplňky. Cyklisté musí být osvětleni vpředu i vzadu, určitě nezaškodí, pokud svou viditelnost zvýší používáním reflexních vest,“ nabádá Budský.

Zresluje vnímání rychlosti
Motoristé vnímají rychlost jako výrazně nižší, protože ji nemohou porovnávat s jedoucími vozy a okolními předměty. Navíc se kvůli kondenzaci mlhy na silnici prodlužuje brzdná dráha. Šofér, který včas nesníží rychlost jízdy, nestačí před neočekávanou překážkou zastavit a naráží do ní plnou rychlostí.

V mlze zemřelo 16 lidí
Jen vloni vyšetřovala policie 803 nehod, ke kterým došlo za mlhy. Zemřelo při nich 16 osob, dalších 32 bylo zraněno těžce a 284 lehce. Podle statistik je pravděpodobnost usmrcení při nehodě za mlhy je 2,8x vyšší než u průměrné dopravní nehody.

Přečtěte si
zadnice
18. 10. 2016 • 09:37

Včasné použití blinkrů není třeba připomínat jen při mlze. Mnoho řidičů hodí blinkr až když už odbočuje, ne před tím. Mnozí se ani neobtěžují blinkr používat. Velmi zdržují i tím, že při vyjíždění z kruháče blinkr nedají vůbec, nebo pozdě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.