Jak proklouznout na střední? Pro větší jistotu absolvujte přípravný kurz! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak proklouznout na střední? Pro větší jistotu absolvujte přípravný kurz!

Pro větší jistotu u přijímacích zkoušek absolvujte přípravný kurz!
Pro větší jistotu u přijímacích zkoušek absolvujte přípravný kurz! (Foto: scom)

Hlavně nepodcenit přípravu! Letos poprvé čekají všechny děti ucházející se o studium na střední škole jednotné přijímací zkoušky z češtiny a matematiky.

Zájemci o maturitní obory si v některých krajích měli šanci vyzkoušet státní přijímací zkoušky již v dubnu 2016. V letošním školním roce už to ale bude povinné. Jednotné přijímací zkoušky se týkají nejen škol státních, ale i soukromých a církevních. Kolik bodů vám bude stačit k přijetí, bude rozhodovat ředitel školy, který zohledňuje také prospěch ze základní školy a účast na soutěžích a olympiádách?

Dle ministerstva školství zkoušky proběhnou formou písemného testu z oboru matematika a její aplikace a český jazyk a literatura v termínech 12 a 18. dubna 2017. Druhé řádné a náhradní termíny pak budou v dubnu a v květnu. U obou testů je časový limit 60 minut, odpovědi se vyplňují do záznamových archů a maximální dosažitelný počet bodů je 50. Uchazeč smí podat jen dvě přihlášky a může se přihlásit jen na 2 obory vzdělání.
Přípravné kurzy
Žáci, kteří využijí přípravných kurzů před přijímačkami, mají mnohem vyšší šanci na přijetí. „V přípravných kurzech existují výrazné rozdíly,“ říká tisková mluvčí Markéta Majerová ze společnosti Scio, kde také kurzy pro žáky středních škol připravují. Je důležité, aby měl lektor prostor pro individuální potřeby každého žáka.

Na internetu najdete komplexní texty pro žáky od tištěných modelových testů a cvičebnic, přes zkoušky nanečisto, on-line přípravu, až po prezenční kurzy. „Dobrý lektor by měl umět připravit žáky také na práci se stresem, ten totiž může negativně ovlivnit výsledek i u velmi nadaného dítěte,“ dodává Majerová.


Prezenční kurzy
Patří mezi nejoblíbenější.  Profesionální lektor se díky malému počtu žáků ve třídě, může věnovat každému individuálně. Poskytne vám okamžitou zpětnou vazbu na všechny otázky, procvičí s vámi potřebnou látku a během půlroční přípravy detailně vysvětlí problematické části testů.

Přijímačky nanečisto
Jde o simulaci průběhu přijímacích zkoušek odpovídající verzi státní zkoušky. Získáte představu o tom, jak si stojíte a kde musíte ještě zabrat. Můžete se porovnávat s ostatními studenty. Naučíte se zvládat stres ze zkoušky. Díky časovému omezení při zkoušce stoupne efektivita vaší práce. Seznámíte se lépe se strukturou přijímacího testu.
Bližší informace najdete na: www.zkousky-nanecisto.cz nebo na www.scio.cz

Přihlašování je v plném proudu
Zvolte si, který způsob přípravy je pro vás ten pravý, a hlavně se přihlaste včas! Pro žáky 5., 7. i 9. tříd začíná výuka v říjnu.


Ať víš, do čeho jdeš!
Naplánujte si návštěvu školy. Navštivte více škol, ať máte srovnání. Sepište si dotazy, ať se nezapomenete na něco zeptat. Dny otevřených dveří jsou uveřejněny na www.stredniskoly.cz

Důležitá data
31. 10. 2016 - Ředitelé vyhlásí 1. kolo do oborů s talentovou zkouškou.
30. 11. 2016 - Nejzazší termín odevzdání přihlášek na obor s talentovou zkouškou.
2.–15. 1. 2017 - Talentovky na gymnázia mimo sportovní i sportovní.
15.–31. 1. 2017 - Talentovky na konzervatoře
Do 31. 1. 2017 - Ředitelé vyhlásí 1. kolo přijímaček
Do 1. 3. 2017 - Odevzdání přihlášek na obory s maturitou.
12.–28. 4. 2017 - Přijímačky pro obory s maturitou.
Pozn. Dále následují druhá kola a náhradní termíny.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.