Hrůzy v případu týraného Ondry pokračují: Anička (13) utekla z Klokánku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Hrůzy v případu týraného Ondry pokračují: Anička (13) utekla z Klokánku!

Klára Mauerová (vlevo) s Aničkou.
Klára Mauerová (vlevo) s Aničkou. (pro Aha!: Igor Zehl, ČTK)

BRNO – Po Aničce (13) je vyhlášeno celostátní pátrání a policie její zmizení šetří jako únos! O podvyživenou dívku se starala krkavčí matka Klára Mauerová (31) z Kuřimi, která týrala svého osmiletého syna Ondráška.

Po Aničce (13) je vyhlášeno celostátní pátrání a policie její zmizení šetří jako únos! O podvyživenou dívku se starala krkavčí matka Klára Mauerová (31) z Kuřimi, která týrala svého osmiletého syna Ondráška. Anička zmizela v sobotu v noci bez jediné stopy z Klokánku, zařízení Fondu ohrožených dětí, a zatím nikdo netuší, kde je…

Do Klokánku se Anička dostala společně s brášky, krutě týraným Ondráškem (8) a Kubou (10) poté, co je sociální pracovníci odebrali právě Mauerové. Šílená matka nejmladšího syna Ondru svazovala izolepou a na dlouhé hodiny zavírala nahého do komory v rodinném domku v Dušínově ulici v Kuřimi. Malý Ondra živořil v kobce o velikosti čtyři metry čtvereční, kam mu krkavčí máma jídlo házela na zem, celé dny.

„V sobotu dívku v okolí Brna a v nedaleké Kuřimi hledala asi stovka policistů a vrtulník s termovizí. Akce pokračovala i v neděli a pátrá se dál,“ uvedla brněnská policejní mluvčí s tím, že po Aničce bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Je možné, že byla unesena!

Pracovníci Klokánku totiž nevyloučili možnost, že jí ze zařízení pomohl někdo z venku. „Ve stavu, ve kterém byla, by naše zařízení sama nejspíš neopustila,“ tvrdí Ditta Pokorná z Klokánku. Anička se musela protáhnout úzkou ventilačkou někdy mezi půlnocí a druhou hodinou, okna se totiž v Klokánku otevírat nedají. Nejvíc se po Aničce stýská Kubovi, včera dokonce vylepil na okno svého pokoje v Klokánku cedulku, kde píše: Aničko, vrať se! Zaťukej na okno!

V Klokánku se Anička chovala chvíli úplně normálně, ale za několik okamžiků byla jako batole. Podle psychologů a sociálních pracovníků musela vyrůstala v nenormálních podmínkách. Nedokázala třeba navázat oční kontakt.

Největší záhadou pro policii nyní je, kdo vlastně Anička ve skutečnosti je? Policejní mluvčí tvrdí, že úřady pravou totožnost dívky neznají.

Sestra Mauerové Gabriela Pokorná včera řekla, že dívka trpí těžkou sociální fobií, která vedla k jejímu útěku. O Aničku se prý starala babička Mauerových. „Babička nám neřekla, jak se u ní dítě objevilo a my jsme po tom ani nepátrali. Když babička umřela, vzala si dívku sestra Klára,“ popsala Pokorná. Klára Mauerová známým tvrdila, že se Aničku chystá adoptovat. Požádala o její opatrovnictví a letos v březnu jí měla být rozhodnutím soudu svěřena do opatrovnictví.

Podle jiné verze se ale Anička narodila ženě, která se k tomu nechtěla přiznat, a Mauerové za péči o ni platí skuteční rodiče nájem v kuřimském domě.

Včera vyšlo najevo, že o týrání Ondry věděla i jeho teta Kateřina, která ho do komory měla také zavírat.

Co řekl Ondřej Coufal u výslechu

O sobě...
  • Bydlím v Brně na ulici Krásného. Potom jsem byl v Komárově u mamčiny sestry v práci. Potom mě mamka odvezla do Kuřimi.
  • Do školy nechodím, protože mám nemocné uši. Učí se se mnou mamka. Mamka mi třeba řekla, co mám číst ve slabikáři a kolikrát to mám přečíst. Já jsem potom dělal čárky, kolikrát jsem to přečetl. Dříve jsem byl ve škole, aby paní učitelky věděly, co jsem se naučil. To už je dávno.
O komoře...
  • Když jsme přijeli s mamkou z Komárova do Kuřimi, tak jsem šel na záchod, pak jsem šel do komory. Napřed tam byla hromada věcí, tu jsme vyklidili, a já jsem potom byl tam v komoře. Taky jsem tam spával. Postel tam nebyla. Spal jsem na dece a taky na kartonu. Jednou jsem spal nahoře v pokoji. Proč mě tam mamka dala, to nevím. Někdy jsem spal bez kartonu a bez deky, jenom tak na zemi. Trochu to studilo.
  • V komoře jsem měl takový kýbl, kdyby se mě chtělo čurat nebo kakat. Komoru otevírala Katka nebo Klára, tak se jmenuje moje mamka. Katka je moje teta. Jedl jsem v komoře. Maminka mi dávala talíř na zem. Někdy jsem tam měl stoleček, ten jsme tam dali s maminkou, ale pak jsme ho zase odklidili. Ty kartony, na kterých jsem spal, byly rozdělané krabice. Já jsem si tu krabici sám rozdělal, a pak jsem na ní ležel nebo seděl.
  • Do komory mě dala maminka. Zavřela za mnou dveře, zevnitř nešly otevřít. Ve dne mi tam rozsvítila, v noci jsem měl zhasnuto, abych mohl spát.
  • Kde byla Anička a Kuba, to nevím. Já jsem byl v komoře, myslím, že oni byli doma na Krásného. Po Vánocích už jsem je neviděl.
  • Na Krásného jsem také měl komoru. To byla taťkova místnost. Komora neměla okno. To s námi taťka ještě bydlel, ale spával u svých rodičů. Na Krásného v komoře jsem měl na zemi karimatku. Měl jsem tam i deku a tou jsem se přikrýval. Topení tam nebylo, ale zima mi tam taky nebyla.
  • V komoře jsem míval rozsvíceno i na Krásného. Když jsem spal, tak bylo zhasnuto a někdy jsem měl zapálenou svíčku.
  • Když jsem začal bydlet v Kuřimi v komoře, tak byl na podlaze koberec. Mamka mi potom přikázala, ať koberec oddělám, tak jsem ho oddělal. Dlouho jsem tam koberec neměl, byl tam jen chvilku.
O domě...
  • Po domě v Kuřimi jsem nechodil, venku z komory jsem byl jen na Vánoce v obýváku, pak jsem byl v obýváku jen jednou, ale to už si nepamatuji proč. Nahoře byly pokojíčky. Jeden den jsem tam spal a taky jsem se tam dvakrát učil. Jinak jsem se učil v komoře.
  • V Kuřimi v komoře mi mamka už dávno dala kartáček na zuby. Zuby jsem si čistil každý den, napřed bez pasty a potom mi maminka dala pastu takovou dobrou, pálivou, ona se dostane tam, co tam je ten červ. Zuby jsem si čistil v koupelně a taky jsem se sprchoval v koupelně. Čural jsem a kakal do kyblíku, co jsem měl v komoře.
O svazování...
  • Když mě našli svázaného, tak to mě svázala maminka. Už jsem byl svázaný mockrát. Stokrát. Někdy takto, jindy jsme měl svázané jenom ruce. Nahý už jsem byl také vícekrát. Maminka mě svazovala lepicí páskou, jeden den to bylo jen provázkem. Ruce jsem měl svázané vždycky. Ale někdy jsem to měl jenom jako svázané, abych si vzpomněl, co se stane, když udělám zase něco špatně. Když jsem byl nahý, tak mi byla zima.
  • Když jsem měl svázané ruce i nohy, tak jsem jedl tak, že mi mamka postavila na zem přede mě misku s jídlem a já jsem ho jedl normálně pusou. Hlad jsem míval, ale spíš žízeň. Na pití mi maminka dávala čaj, vodu, někdy mi to vyschlo. Mamince jsem nechtěl říkat, že mám žízeň. Maminka mi taky dvakrát zakázala s ní mluvit.
O záchraně...
  • Když přišli páni hasiči, tak jsem ležel svázaný a nahý a ležel jsem na boku. Ten den jsme se učili v komoře u dveří, já jsem něco špatně přečet ze slabikáře, potom mě svázala. Nahý už jsem v té době byl, to mi poručila už před tím. Proč, to nevím.
  • Když mamka odcházela do práce, řekla mi, co se mám učit. Když přišla z práce, tak chtěla, abych jí to předvedl, co jsem se naučil. Maminka chodila do práce každý den, jen v sobotu a neděli byla doma. Když šla mamka do práce, byl jsem celou dobu sám v komoře. Někdy jsem byl nahatý a někdy oblečený. Nemocný jsem nebýval k paní doktorce jsem nechodil. Kdybych si měl vybrat, tak jsem raděj v nemocnici, kde teď jsem, než v komoře.
  • Poslední noc, než přišli hasiči, jsem spal v komoře, byl jsem nahý a svázaný. Ležel jsem na zemi, neměl jsem karimatku ani deku.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.