Vlastislav (49): Zachránil člověka s leukemií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vlastislav (49): Zachránil člověka s leukemií!

„Nepovažuji se za hrdinu,“ říká strojař Vlasta Stoklásek.
„Nepovažuji se za hrdinu,“ říká strojař Vlasta Stoklásek. (Foto Aha! – Slávka Červená, ara)

Před 15 lety odevzdal vzorek krve a nechal se zapsat do registru dárců kostní dřeně. Nyní se objevil pacient s leukemií, který potřeboval pomoc zrovna od něj. Vlastislav Stoklásek (49) z Mysločovic na Zlínsku dnes ví, že zachránil lidský život.

„Já to rozhodně neberu jako hrdinství,“ říká skromně s tím, že někde ve světě má nového »bráchu«. Vlastislav léta daroval krev, v legitimaci má zapsáno již 50 odběrů! Přivedla ho k tomu ne zrovna šťastná událost. „Když bylo synu Vlastíkovi osm, zjistili mu nádor na mozku a potřeboval krevní destičky. To byl důvod, proč jsem v roce 1997 začal krev pravidelně darovat,“ vysvětlil. Jeho syna v Praze operovali, ale bohužel, onemocnění se vrátilo a po roce léčby zemřel.

Loni v létě mu zazvonil mobil. „Volali z olomoucké nemocnice, že mám shodu s pacientem, který potřebuje pomoct. Potřebovali upřesnit vzorky krve,“ líčil Vlastislav. „Kanylou z jedné ruky odchází krev do separátoru, který krvetvorné buňky zachycuje. Druhou rukou se krev vrací zpět. Nic nebolí. Jen musíte ležet čtyři hodiny,“ vzpomínal. Nyní plánuje dělat přednášky na středních školách. „Chci, aby mladí věděli, jak moc je to důležité. Každý čtvrtý pacient vhodného dárce totiž nenajde,“ řekl.
Darujte dřen
Přihlaste se do registru dárců kostní dřeně! Stačí vyrazit na o víkendu na Barum Czech rallye Zlín nebo do Mostu, kde budou čekat usměvavé zdravotní sestřičky.

Co, kdy a kde?  Jeďte na dřeň!
*Dnes – Otrokovice, servisní zóna, 13:00 až 22:00
*Zítra – Otrokovice, servisní zóna, 09:00 až 14:00
*Zítra – Zlín, Náměstí Míru, cílová rampa, 15:00 až 18:00
Czech Truck Most - 3. a 4. září – divácký svah autodromu, 09:00 až 18:00

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.