5 mýtů o mobilních bateriích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

5 mýtů o mobilních bateriích!

Kolem mobilních baterií panuje řada mýtů. Kterým z nich věříte vy?
Kolem mobilních baterií panuje řada mýtů. Kterým z nich věříte vy? (Profimedia.cz)

K čemu je perfektní fotoaparát, osmijádrový procesor nebo obrovská operační pamět v mobilu, když baterie vydrží jen chvilku? Úplně nanic! Jenže umíte se o baterie správně starat? Přinášíme přehled mýtů, které kolem baterií panují a které mohou snižovat jejich životnost.

1.    Baterie se sama nevybíjí
Samovybíjení a náchylnost na výkyvy teplot byly běžnou vlastností starších baterií s obsahem niklu a kadmia (NiCd), které se montovaly do přístrojů před více než deseti lety. Ani jejich nástupci nikl- metal hydridové baterie (NiMh) na tom nebyly o moc lépe. Dnešní Lithium polymerové (Li-Pol) a lithium iontové (Li-Ion) baterie už samovybíjením netrpí. Zůstanou tak nabité, jak je necháte, vydrží o 40 % déle a mají zabudované senzory hlídající nabíjení.

2.    Nový akumulátor se nemusí vybít a nabít
Tohle už dnes neplatí. Zatímco dříve se baterie musely až pětkrát úplně vybít a nabít, aby dosáhly plné kapacity, dnes je to zbytečné. „Při prvním použití je ale vhodné baterii zcela nabít, následně odpojit od nabíječky, nechat asi hodinu odpočinout a pak znovu na chvíli připojit k nabíječce. Tím se dosáhne maximálního nabití baterie,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.


3.    Nabíjet se nemusí do plna
Hlavně neodpojovat nabíječku, dokud baterie není úplně nabitá, říkalo se dřív. A bylo to správně, protože starým NiCd akumulátorům, které se nenabíjely do plna hrozilo, že se tím sníží kapacita baterie. U moderních lithiových baterií je to ale spíš na škodu. Ideální je baterii několikrát denně trochu dobít a udržovat kapacitu mezi 20 až 90 %.

4.    V nabíječce přes noc? Až tak moc nevadí!
Li-Ion a Li-Pol jsou takzvané chytré akumulátory. Přestože jim k nabití na plnou kapacitu stačí zpravidla dvě až tři hodiny, samy se přestanou nabíjet, jakmile dosáhnou sta procent. Přesto není ideální mít je přes noc v nabíječce, protože časté nabíjení do plné kapacity bateriím nesvědčí.

5.    Teplota bateriím vadí
S čím si nové akumulátory příliš nerozumí, jsou vysoké teploty. „Mírné zahřátí článku při nabíjení je běžný jev. Měli bychom se ale vyvarovat činností, které mohou teplotu ještě zvýšit. Není proto například vhodné dávat telefon na noc pod polštář – ať už se nabíjí, nebo ne – nebo během parného léta za okno auta. Při nabíjení je též dobré vyndávat telefon z obalu, který sám o sobě teplo příliš dobře neodvádí,“ vysvětluje Tlapák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.