Na Domažlicku začínají slavnosti: Tohle jsou pravé CHODSKÉ KOLÁČE!

Koláčové šílenství zavládlo na Domažlicku. Dnes a zítra se konají Chodské slavnosti a každý správný Chod musí mít na stole tuto vyhlášenou pochoutku.
„Dříve se pekly v každé rodině. Ted už si je lidé koupí. Doma pečou už jen starší ročníky,“ říká ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl. V pekárně v Bořicích jich napečou 10 tisíc!
„Jsme tu ve dne v noci a skončíme v sobotu ve dvě odpoledne. Vše musí být čerstvé,“ svěřila se Marie Vondrovicová (65). Při pečení tu spotřebují 1 tunu mouky, 2,2 tuny tvarohu, 650 kg cukru, 520 kg povidel a 140 kg máku. Koláče jsou slavné tím, že v první řadě u nich nejde o chuť. „Důležitější je, jak vypadají. Jsou hodně, až umělecky zdobené tzv. merhováním,“ vysvětlil ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl.
Jsou dva druhy
Koláč horských vesnic – Klenčí, Postřekov, Chodov: výzdoba je chudší. Spočívá v kladení pruhu tvarohu, máku a povidel (švestková nebo hrušková) vedle sebe.
Koláč dolních vesnic – Bořice, Mrákov, Újezd, Draženov, Pocinovice: bohatší výzdoba. Nanese se vrstva tvarohu a do něj se vytvářejí květinové motivy nebo různé ornamenty. Pak se ještě zdobí mákem a posypou mandlemi a rozinkami.
Recept pro čtenáře Aha!
Jak na těsto...
Z 1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, 10 g soli, 200 g cukru moučky, 60 g droždí, sáček vanilkového cukru, lžíce rumu, 6 žloutků a 0,4 l vlažného mléka připravte běžným způsobem kynuté těsto a nechte vzejít.
...a na tvaroh
Smíchejte 1,5 kg měkkého tvarohu se 4 žloutky a sněhem ze 4 bílků. Přidejte 200 g moučkového cukru, několik lžic rumu a 0,4 l smetany. Lze přimíchat i 50 g másla.
A jak dál?
Na vytvarování koláče o průměru 25 cm je třeba 12 dkg těsta. Okraje potřete žloutkem a na prostředek namažte tvarohovou směs. Na ni kreslete ornamenty povidly a detaily mákem. Vše posypeme krájenými mandlemi a rozinkami namočenými v rumu. Pečte ve vyhřáté troubě.