Vydří rošťák Bonifác: Na noc musí pod zámek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Vydří rošťák Bonifác: Na noc musí pod zámek!

Novým přírůstkem zoo je vydří samec Bonifác.
Novým přírůstkem zoo je vydří samec Bonifác. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Samec vydry říční Bonifác (1) je novým přírůstkem plzeňské zoo. Řádí v expozici Česká řeka, která návštěvníkům přibližuje dění na řece Úhlavě.

Rád se předvádí před dětmi a už se stačil stát jejich miláčkem. Je teď jedním z nejoblíbenějších zvířat v zoo. „Ukazuje jim piruety, salta, plave na zádech, staví se na zadní a dělá kotrmelce. Je aktivní skoro pořád,“ směje se zooložka Mirka Palacká (33). Z těchto důvodů proto Bonifác vždy na noc skončí pod zámkem ve své noře.

Ošetřovatelé nechtějí riskovat, že by jim ve tmě někam utekl. Hned ráno, jak se pustí, začne šmejdit po expozici a hlasitými zvuky se domáhá potravy. „Tu si dopřává třikrát denně. Jí ryby, myši, kuřátka a jako specialitu miluje psí granule,“ prozradí na rošťáka Palacká. Bonifác nahradil samce, který uhynul. Všichni teď věří, že si padne do oka s vydří samicí Lucií (11) a zplodí potomstvo.


Odchovala ho jezevčice
Bonifác dorazil do Plzně ze záchranné stanice Pavlov na Vysočině. Sem ho přinesli lidé jako osiřelé mládě. „Byl malý, nepřibýval na váze a hrozilo, že uhyne. Zachránila ho jezevčice Eliška (8), která ho odchovala,“ říká zooložka Mirka Palacká. Bonifác je fixovaný na lidi a na psy, a proto nemohl být vypuštěn zpět do přírody a skončil v zoo.
Expozice Česká řeka
Tvoří ji deset vodních nádrží, v jedné z nich je i Bonifác. Na sto metrech ukazuje život na 100 km řeky. Chloubou expozice je nádrž s vydrami a velký rybník, kde jsou velcí kapři, sumci, štiky a další ryby. Česká řeka patří ke specialitám plzeňské zoo.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.