Odnesla si domů srnče: Místo pomoci mu ublížila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Odnesla si domů srnče: Místo pomoci mu ublížila!

Záchrana kachňat je v Praze téměř na denním pořádku.
Záchrana kachňat je v Praze téměř na denním pořádku. (Foto: Pražská zvířecí záchranka)

Jsme národ sběračů mláďat a právě v této době nám příroda nabízí přímo »žně«. Jenže někdy se naše snaha zachránit ptáče, ježka, kolouška nebo malého zajíčka, míjí účinkem a zvířata odsoudíme neúmyslně k smrti.

Jeden příklad za všechny. Žena (23) v Pardubicích našla tento týden u silnice malé srnče, v dobré víře ho vzala domů a zavolala strážníky. Udělala ale to nejhorší, co mohla. Srnka totiž své mládě pozoruje zpovzdálí, a tak ho chrání před predátory. Mláděte se nakonec museli ujmout veterináři. Jeho matka už by ho totiž už nepřijala...

A podobných »zachránců« je bohužel víc než dost.
„Lidé volají téměř každých deset minut s žádostí o radu. Nejčastěji se jedná o mláďata ptáků, kteří se učí létat. Přesto přijmeme průměrně pět pacientů denně,“ říká David Zítek z Pražské zvířecí záchranky s tím, že teď zažívají nejrušnější období roku. Podle něj není nutné zachraňovat každé mládě, které vidíme bez rodičů. Když ptáčata dojdou do stádia, kdy jim je hnízdo těsné, vydají se poznávat svět. „V té době ale ještě nedokážou lítat a obstarat si potravu, a tak posedávají blízko hnízda, kde je rodiče i nadále krmí,“ objasňuje Zítek. Zatímco ptáče v ohrožení u silnice můžeme kousek poponést na bezpečnější místo, jiné mládě – například zajíčka nebo zmíněné srnče – tím odsoudíme k smrti.
Kdy mláďatům pomáhat:
Ptáčata
*Pokud se jedná o holátko vypadlé z hnízda.
*Je-li viditelně zraněné, např. má krvavý šrám apod.
*Je-li v bezprostředním nebezpečí, že ho může zajet auto atd.
*Je- li mimo hnízdo mládě rorýse.
*Jedná-li se o mládě poštolky či kavky nalezené mimo hnízdo v příliš rušné části města, kde nejsou stromy a kterou obklopují jen vysoké budovy, a tak se k němu bojí dospělí ptáci přiletět.

Zajíčci
*Zajíčka, který není zraněný a tiše sedí na místě, se nedotýkejte. Pokud na něm ulpí váš pach, matka by ho už nemusela přijmout.
*Je-li mládě na nebezpečném místě, např. u silnice, můžete jej přenést na prkénku nebo na lopatce, nikdy ale v ruce, na bezpečnější místo. Nenoste ho dál než 10 metrů, aby ho máma našla.
Srnčata
*Naleznete-li v trávě srnče, které není zraněné, opět se ho nedotýkejte a jděte pryč. Jeho matka je nejspíš poblíž a se strachem vás pozoruje. S vaším pachem by ho už ale nepřijala.
*Pomoc potřebuje skutečně opuštěné srnče. To neleží tiše v trávě, ale zmateně pobíhá a hlasitě píská.

Veverky, ježci a kuny
*Lidskou pomoc potřebují ještě nevidomá mláďata ježků, kun nebo veverek mimo hnízdo.
*Jestliže naleznete hnízdo s mláďaty, nedotýkejte se jich.
*Pomoc člověka potřebují také tehdy, pokud bylo jejich hnízdo zničeno, jsou-li zraněná nebo jejich matka uhynula. Opuštěné mládě ježka, kuny nebo veverky se pozná podle toho, že píská nebo vřeští a leze mimo hnízdo.
Poradí vám
Našli jste zvíře ve volné přírodě, které podle vás potřebuje pomoc a nevíte si rady? Poradí vám odborníci na centrálním dispečinku záchranných stanic 774 155 155.

Zachraňte záchranku
Pražská zvířecí záchranka zachránila již více než 3000 zvířat. Nyní je sama v ohrožení. Aby mohla dál vykonávat svou činnost, potřebuje nutně nový zásahový vůz, na který ale nemá dostatek financí a tím jí hrozí zánik. Ochránci přírody proto zahájili sbírku na www.hithit.cz/pzz . S její pomocí se pokouší sehnat prostředky na nový automobil. 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.