Šílenec Satoši Uemacu (26): Za 40 minut ubodal nejméně 19 lidí a 25 zranil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Šílenec Satoši Uemacu (26): Za 40 minut ubodal nejméně 19 lidí a 25 zranil!

Satoši Uemacu chce svět bez postižených!
Satoši Uemacu chce svět bez postižených! (Foto: Twitter, EPA, Reuters)

Japonskem včera otřásl největší masakr od konce druhé světové války! Na svědomí ho měl šílenec Satoši Uemacu (26), který prohlásil: „Chci svět bez postižených!“ A svým mrazivým slovům dostál. V ústavu pro duševně choré ubodal nejméně 19 lidí a dalších 25 zranil. Stačilo mu na to 40 minut...

Brutální plán se zrodil v hlavě muže, který v zařízení ve městě Sagamihara nedaleko Tokia od roku 2012 sám pracoval. V únoru ale dostal padáka a v ústavu skončil nedobrovolně jako pacient. K jeho hospitalizaci stačil jeden ručně psaný dopis, který adresoval předsedovi jedné z komor parlamentu. V něm mj. nabízel, že zlikviduje stovky postižených, pokud mu to vláda povolí. „Oživíme světovou ekonomiku a možná zabráníme třetí světové válce,“ znělo v jeho návrhu.

Sám se v ústavu léčil
„Mým cílem je svět, kde těžce postižení budou moci být podrobeni eutanazii se souhlasem svých opatrovníků, nejsou-li schopni aktivně se podílet na chodu společnosti,“ psal v listu šílenec. V zařízení si pak kvůli těmto slovům pobyl čtrnáct dní, poté lékaři usoudili, že se jeho stav zlepšil, a v březnu ho propustili. Jenže Japonec se svého zvrhlého plánu nevzdal. Naopak! V pondělí sedl do auta a do ústavu vyrazil opět.

Tentokrát do něj mezi 160 pacientů vtrhl vyzbrojen kuchyňským nožem a během čtyřiceti minut stačil devět mužů a deset žen (ve věku od 19 do 70 let) ve spánku ubodat! Když skončil, nasedl zpátky do auta a jel se vydat policii. „Udělal jsem to,“ oznámil jim krví zbrocený maniak.

Víte, že...
...podle serveru BBC jsou podobné útoky v Japonsku vzácné už jen proto, že kvůli velmi přísným zákonům nemá téměř žádný civilista přístup ke zbrani? Podle počtu mrtvých se tak včerejší útok stal nejtragičtějším od konce druhé světové války.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.