Neznámé hrady z ptačího pohledu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Neznámé hrady z ptačího pohledu!

Valečov vypadá, jako by jej obýval Rumburak nebo jiný čaroděj. Z tohoto pohledu jej vidí havrani, kteří přilétají o půlnoci a mění se v lidské bytosti…
Valečov vypadá, jako by jej obýval Rumburak nebo jiný čaroděj. Z tohoto pohledu jej vidí havrani, kteří přilétají o půlnoci a mění se v lidské bytosti… (foto David Malík)

O tom, že magii a tajemno nemusíme hledat jen na strašidelných místech, se přesvědčíte v pátém dílu našich výletů. I přehrada, umělecká díla či zdánlivě nudné zříceniny umí překvapit a vytvořit pro vás netradiční zážitek.

Les Království
I když vypadá jako pohádková kulisa, její existence je ryze praktická. Přehrada Les království vznikla po ničivé povodni na Labi v roce 1897, která zalila oblast od Dvora Králové nad Labem až po Pardubice. Výstavba hráze trvala deset let, zpozdila ji totiž první světová válka, ale v roce 1920 bylo hotovo. Ještě nedostavěná dokázala zadržet přívalovou vlnu z krkonošského tání a potvrdila, že její přítomnost bude zásadní. Je důmyslně vymyšlena, v pseudogotických romantických branách je skryto technické zázemí, součástí je i vodní elektrárna a domek hrázného, který připomíná hrad s cimbuřím. Díky netradičnímu provedení byla v roce 1964 zapsána jako národní technická památka. Leží u obce Bílá Třemešná, asi 10 km od Dvora Králové nad Labem.

Braunův Betlém
V Novém lese u Kuksu je dílo, které v našem seriálu rozhodně nesmí chybět. Matyáš Bernard Braun vytvořil sérii soch, které z procházky přírodou dělají tajemný umělecký zážitek. Hrabě František Antonín Špork si je pro svůj areál objednal poté, co navštívil Adršpach, a sochy chtěl nechat vytesat přímo do pískovcových skal.  O tom, že nebyl troškař, se přesvědčí každý návštěvník. Sochy jsou mnohdy v životní velikosti a patří mezi ně i celý Betlém či sousoší původně funkční kašny. Špork areál koupil kvůli skalám, nechal v něm postavit dvě poustevny a v roce 1720 zde začala pracovat Braunova dílna. O 12 let později měli hotovo a sochy mohli obdivovat lázeňští hosté. Jenže příroda ani lidé se k umění nezachovali dobře a byla poničena, nejhůře při lámání pískovce pro stavbu nedaleké pevnosti Josefov.  Novým lesem vede okružní naučná stezka, začíná na mostě přes Labe v obci Kuks a je dlouhá příjemných 7 km.


Hrad Valečov
Netradičně koncipovaný hrad vyrostl počátkem 14. století na pískovcové skále u obce Boseň. Část byla vysekána přímo do kamene, zbytek doplnily dřevěné stavby. Z dob kopání skalních místností se traduje pověst o hradní paní Machně, která se tak bála o své bohatství, že si nechala pod hradem vybudovat síť chodeb pro jeho ukrytí a všechny dělníky pak raději nechala zabít, aby její tajemství nevyzradili. Nebyla ovšem tím nejděsivějším návštěvníkem hradu, svou stopu (doslova) tu prý zanechal i čert. Ten cestoval světem a napravoval lidi a všiml si u skal dvou povozů, jejichž vozkové se nemohli dohodnout, který z nich pojede první. Tak čert pořádně dupnul, že začalo padat kamení. Formani se začali bát, rychle se domluvili a pomohli si projet. Od té doby je ve skále vytlačeno čertovo kopyto.
Ve skalních místnostech ještě do roku 1892 žili lidé, byli ale násilně vystěhováni do místního chudobince. Na zříceninu se dostanete z parkoviště přímo v Bosni nebo procházkou po červené značce z Mnichova Hradiště.

Hrad Zvířetice
Prohlídka zříceniny je něco pro architektonické nadšence, potkává se v ní totiž gotický hrad s renesančním zámkem, na který byl v 16. století pozvolna přestavěn. Zvířetice můžete volně prozkoumat ze všech stran, je volně přístupný a i když z něj moc nezbylo, stále navodí tu správnou historickou atmosféru. Podíváte se na nádvoří, do sklepení nebo na strážnou věž, ze které je teď vyhlídková.

Jeho slávu utnuly hned dva požáry, po prvním v roce 1693 byl opraven, oheň po zásahu blesku ho ale v roce 1790 zničil nadobro. Krásy zříceniny si všimnul i Karel Hynek Mácha a zaznamenal si ji do svého skicáře.
Zřícenina se vypíná nad vlakovou zastávkou Bakov nad Jizerou, ze které se k ní po kilometrové vycházce dostanete. Z vesnice Podhradí pak můžete po modré turistické značce, ti lenivější mohou vyjet až na parkoviště u hradu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.