Drama v Ostravě: Pálil po exekutorech! Zastřelila ho policie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Drama v Ostravě: Pálil po exekutorech! Zastřelila ho policie!

Policisté u místa činu.
Policisté u místa činu. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Chtěli, aby se vystěhoval z pronajatého domu. Místo toho vzal ale dlužník (†60) do ruky samopal a začal střílet. Postřelil exekutora (51), úřednici (37) i policistu. Strážci zákona ho byli nuceni zastřelit.

Exekutoři netušili, jaké nebezpečí jim u domu v Ostravě-Hrušově hrozí. Mělo jít o běžné vystěhování  rodiny, nařízené soudem. Pak se ovšem ozvala střelba a začalo jít do tuhého.

Muž, podle sousedů bývalý policista, bránil svou »pevnost« střelbou ze samopalu. Pálil kolem sebe jako šílený. Než se ho podařilo zastavit, postřelil tři lidi. Poté policisté ze služebních pistolí opětovali palbu a útočníka zastřelili. Jak vzápětí zjistili, měli štěstí. Útočník měl k nelegálně držené zbrani tři zásobníky, celkem 90 ran. Kdyby střílel dál, mohl způsobit masakr.

Utekl jen syn

Na místě se během střelby odehrála podivná scéna. Nikdo neutíkal, lidé z okolí se zvědavě sbíhali a drama sledovali se zájmem, jako by se v ulici natáčela detektivka. Z domu mezi tím prchl svědek střelby – syn dlužníkovy přítelkyně. Policie po něm pátrá. I on by mohl být ozbrojen.

Ošetřili tři zraněné

„Ošetřili jsme muže a ženu. Oba v důsledku střelby utrpěli středně závažné poranění dolní končetiny v oblasti bérce,“ uvedl Ladislav Lang ze záchranné služby Moravskoslezského kraje. Policista byl podle něj zraněný lehce.

Byl to »bordelář«

Podivín a bordelář – takové pověsti se střelec těšil ve svém bydlišti. Byl známou firmou i pro místní strážníky. „Měl kolem sebe neuvěřitelný nepořádek. To byla hlavní příčina problémů. Před domem měl vraky aut, které bránily provozu. Odmítal je ale odstranit,“ prozradili. Protože se v nepořádku uhnízdili hlodavci, stížnosti na muže prý řešili neustále. „S nikým se nebavil. Nekomunikoval s úřady ani s majiteli domu. Když jsme k němu přišli, neotvíral, byť byl doma. A když náhodou otevřel, tak jen proto, aby nám řekl, že nás domů nepustí,“ uvedli strážníci.


Co o něm sousedé říkají
*Na první pohled byl slušný. Vždycky pozdravil.
*Byl asi psychicky nemocný.
*Moc se nemyl, neudržoval pořádek. Všechno sbíral a skladoval.
*S nikým se nebavil.
*Exekuci měl kvůli odpadkům kolem domu.

Advokát Jan Černý: Napadl úřední osoby

Exekutor i vykonavatel exekuce jsou oba považováni za úřední osoby. Jejich napadení je tedy závažnějším trestným činem. Pokud by napadený zemřel, mohlo se jednat o vraždu, která počítá s tzv. úřední osobou, a pachateli by hrozilo odnětí svobody na 15 až 20 let, nebo výjimečný trest.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.