Kat z Uherského Brodu a jeho oběti: "Popravil mi životní lásku!" říká zoufalá vdova Ludmila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kat z Uherského Brodu a jeho oběti: "Popravil mi životní lásku!" říká zoufalá vdova Ludmila

Vdova Ludmila je zoufalá, Václav Jančařík byl láskou jejího života.
Vdova Ludmila je zoufalá, Václav Jančařík byl láskou jejího života. (Foto Aha! – Jiří Nováček, Martin Sekanina, ČT)

Zabiják Zdeněk K. (†63) v úterý v restauraci Družba v Uherském Brodu popravil servírku (†43) a vzápětí sedm mužů (†27 až †66). Pak se skryl za barový pult a čekal na příjezd policistů. „První tam byli dva z místní hlídky. Se zbraní v ruce se snažili dostat do restaurace. Střelec na ně spustil palbu,“ řekl včera šéf policie ve Zlíně Jaromír Tkadleček. Za barem mu koukala jen hlava. „Restaurace byla plná různě ležících či sedících lidí. Policisté nemohli vědět, jestli jsou živí, zranění, nebo mrtví,“ dodal. Když zásahovka po desítkách minut příprav vběhla dovnitř, útočník se sám zastřelil. Aha! mluvilo s příbuznými obětí i s těmi, kteří měli to štěstí a masakr přežili.

Oběť číslo 1: Václav Jančařík (†64) zedník

 „Ta smrt je strašlivá,“ rozplakala se čerstvá vdova Ludmila Jančaříková (61). Její manžel, zednický mistr Václav (†64), je jednou z obětí šíleného střelce.
Byl krátce v důchodu a restaurace Družba byla jeho oblíbená, bydlel sto metrů od ní. „Manžel vyrazil s partou do hospody. Ostatní utekli a on tam zůstal,“ svěřila se Aha! Ludmila, která po manželovi truchlí spolu s dcerou Michaelou (38) a synem Markem (33). Co bude v jejím životě dál, netuší. O hezky spravený domek se už nebude mít kdo starat...

Oběť číslo 2: Edita S. (†43) oblíbená servírka

Šílenec Zdeněk K. (†63) jako první zřejmě vypálil na servírku restaurace Editu S. (†43). Její rodina se o tragédii dozvěděla z internetu a podle prvních zpráv věřila, že je jen zraněná... „Neměli jsme žádné informace. Zprvu to vypadalo, že dokonce přežila a je v nemocnici. Byla to mylná informace, ale musíte se přes to přenést,“ řekla se slzami v očích její zdrcená sestra Ivana Horehleďová. Po oblíbené servírce zůstala dcera (27) a syn (23). „Edita byla veselá a velmi společenská. A snad i šťastná,“ dodala její sestra.

Antonín Z.: Před kulkou mě zachránil telefon

Do restaurace Družba chodil elektrikář Antonín Z. (56) z Uherského Brodu pravidelně, stejně tomu bylo i v úterý. Před jeho zřejmě posledním obědem ho zachránil syn. „Seděl jsem tam taky. Měl jsem najednou telefon, pár minut před příchodem vraha mne odvolal kluk, a to mi zachránilo život,“ svěřil se Antonín, který patří v Družbě k štamgastům. „Na obědová »meníčka« tam chodila spousta lidí, vařili osmdesát jídel,“ pokračoval s tím, že týden před útokem měl s vrahem Zdeňkem K. (†63) konflikt: „V ulici, kde bydlel, jsem dělal elektrorozvody. Přehodili tam jednosměrky a on mě donutil vycouvat s avií celou ulici.“

Jiří Nesázal: Můj kluk z pekla utekl

V děsivém pekle, které rozpoutal šílenec- -zabiják Zdeněk K. (†63), byl i muzikant Jirka Nesázal (25). Střelci se dokázal vzepřít, a dokonce na něj zaútočit. Aha! to popsal jeho otec Jiří. Teď sice neví, kde svého syna má, důležité je, že žije. „Musel odevzdat mobil policii a stal se nedostupným. Nevím vůbec, kde je. Ale to je jedno. Jsme šťastní, že žije,“ řekl Jirkův tatínek a dodal, že když šílený útočník v restauraci měnil zásobník u zbraně, hodil po něm jeho syn židli. „A v té chvíli se mu podařilo utéct,“ popsal. Mladý hiphoper svým činem zachránil život i několika dalším lidem, kteří utekli spolu s ním.

Rostislav Mihel: Podruhé se mi narodil syn

Obrovské štěstí měl syn Rostislava Mihela, chvíli před tragédií byl pozvaný na oběd do restaurace Družba. Naštěstí už jedl... Jak jeho táta popisuje osudové chvíle. „Uherský Brod, 24. února 2015 před 13. hodinou, parkoviště u aquaparku Delfín, asi minutu pěší chůze od restaurace Družba, drobně prší. Syn, tenisový trenér, se potkává na plánované schůzce s Petrem Gabrielem na krátké pracovní konzultaci ohledně trénování dětí uherskobrodského ORLA. Petr navrhuje, aby šli na oběd do blízké restaurace a tam vše v klidu projednali. Syn odmítá, už je po obědě. Petr ho zve alespoň na kávu, syn znovu odmítá – přestal ji pít před dvěma měsíci. Po 7 až 8 minutách, kdy dohodli vše potřebné, se rozchází,“ popsal na svůj blog na idnes.cz. Právě Petr Gabriel je mužem, který potkal vraha Zdeňka K. (†63) na schodech do restaurace a naštěstí si odskočil na WC, kde mu zazvonil mobil. Tam uslyšel výstřely a výkřiky, dvě hodiny se ukrýval, než ho vysvobodila zásahovka. „Syn poté nasedá do auta, opodál vyzvedává dítě, které trénuje, a pokračují do naší haly. O tři hodiny později nám společně dochází souvislosti. Děkuji Pánu Bohu. Vyslovuji hlubokou soustrast všem pozůstalým. Jsem v modlitbách s panem starostou Uherského Brodu a všemi obyvateli královského města,“ končí Rostislav Mihel.



Přečtěte si
charlie
28. 2. 2015 • 23:36

Vyšetřování je jen divadýlko pro voliče.Vyšetřovat bude policie sama sebe (!) nebo GIBS, což je nakonec stejné. Na policii a ministerstvu nesmí ulpět ani kousek podezření ze zpackané a hrubě nezvládnuté akce.Už teď vidíme, jak pohlaváři policie bezostyšně lžou a snaží se z nás dělat blbečky, kteří nemají vlastní rozum !

stekavypes
26. 2. 2015 • 15:34

Co chtějí vyšetřovat?Vrah je mrtvý,oběti nikdo nevzkřísí.Jedině znovu a ihned zavést trest smrti,jinak to bude horší a horší,když vědí,že se jim nic nestane,v horším skončí v blázinci.

zamlzena
26. 2. 2015 • 14:35

Šetřit s emusí, ale nevím proč celé měsíce. Chyba byla si v té paní, která trpěla neléčenou schizofrenií. To je velká zátěž žít s takovou osobou a navíc materiální nedotateka stáří na krku.

vuhp
26. 2. 2015 • 12:34

Pro vraha není žádná omluva.Problémy se neřeší vraždami nevinných lidí.Doufám, že se hajzl smaží v pekle.

panikekulova
26. 2. 2015 • 09:55

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.