Mají lék na rakovinu prsu - Ale lékaři ho nesmějí dávat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Mají lék na rakovinu prsu - Ale lékaři ho nesmějí dávat!

Ročně u nás na rakovinu prsu umírá téměř 2000 žen.
Ročně u nás na rakovinu prsu umírá téměř 2000 žen.

PRAHA – Onkologové mají možnost léčit ženy s rakovinou prsu, u nichž se už objevily zhoubné metastázy, novým preparátem – lékem Avastin.


Ten sice pacientky nevyléčí, ale dvakrát prodlouží dobu, než se nemoc zhorší a pacientce začne způsobovat obtíže. Avastin se na rakovinu prsu může používat od konce března. Jenže! Není určena jeho cena, a tak mají nemocné ženy zatím smůlu!

Lékaři jsou nyní v situaci, kdy mají k dispozici novou léčbu pro nemocné ženy, ale úřady brání tomu, aby byla okamžitě dostupná. Teprve v lednu příštího roku by totiž měla začít platit nová tzv. kategorizační vyhláška, v níž by už měla být cena léku stanovena. Jenže! Pacientka se zhoubným nádorem prsu, který už tvoří metastázy, nemůže čekat ani měsíc, natož půl roku.

„Můžeme ho pacientce dát jen v případě, kdy zpracováváme klinickou studii a lék dostaneme. Nebo můžeme požádat revizního lékaře o výjimku, ale s tím nemáme zatím žádnou zkušenost,“ říká docent Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ministerstvo zdravotnictví ale nevidí žádný problém v tom, že schválený lék není jednoduše dostupný nemocným. „Do doby, než bude platit nová kategorizace, může pojišťovna lék hradit v určitém programu,“ radí doktorům mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Zdravotní pojišťovny ale shodně říkají, že takové programy nejsou bezedné a je třeba, aby cena léku byla co nejdříve stanovena. Ročně u nás přitom podle statistik onemocní rakovinou prsu 5784 žen a 1939 nemoci podlehne.

Avastin se přitom už dnes v onkologii používá a zdravotní pojišťovny jej hradí. „V současné době je schválen k léčbě metastázujících karcinomů tlustého střeva a konečníku,“ dodává docent Petruželka.

Jak lék účinkuje?

Kliknutím zvětšeteAvastin potlačuje růst cév v nádoru, které zásobují nádorovou tkáň živinami a kyslíkem. Lék tak dokáže zabránit vzniku nových nádorových cév a zároveň zvýšit dodávku cytostatik (chemoterapie) do nádoru a zlepšit jejich působení na zhoubné buňky. V současné době se Avastitn testuje i pro léčbu rakoviny plic, ledvin, vaječníků a slinivky břišní.


Autor: Tomáš LAMBERSKÝ
Foto: Profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.