Řezník Tomáš Vidomus (42): Vyrábí si nože z pazourků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Řezník Tomáš Vidomus (42): Vyrábí si nože z pazourků!

Tomáš Vidomus vyrábí nože podle starých postupů z pazourků.
Tomáš Vidomus vyrábí nože podle starých postupů z pazourků. (Foto Aha! – Slávka Červená, Tomáš Vidomus)

Maso musí být nejen kvalitní, ale i správně rozbourané, naporcované. Když je řezník nemehlo, není vyučený a za pultem si na něj jen hraje, může i kus výborné flákoty zničit. Kromě znalosti řeznické anatomie jsou důležité i kudly. Masový mág Tomáš Vidomus (42) z Nového Jičína si je vyrábí z pazourků.

Hraje si na neandrtálce. Tvrdí, že nože z pazourků jsou pořádně ostré a maso řežou skvěle. „Pazourky si nechávám vozit z Dánska. Ale nože dělám podle starých postupů i z polodrahokamů,“ říká řezník-nožíř, který tvoří jako jeden z mála v Česku nástroje jako v době kamenné.

Nejdelší ostří z pazourku, které kdy zhotovil, měřilo 25 cm a padl na něj kus o váze 11 kilogramů. „Nejnáročnější je oštípat ho. Vzniká odpad až 80 procent a někdy se dílo ještě zlomí,“ přiblížil. Zajímavé jsou i rukojeti z rohů, kostí a dřeva. Nůž je zapasován do jelení lopatky či parohu nebo hovězího žebra. Ke koníčku přivedly v mládí Tomáše indiánky. „Začalo to lukostřelbou. Dělal jsem si hroty šípů. Pak jsem tvořil sekerky a nože,“ řekl.
Co je pazourek
Jde o formu křemene. Vyskytuje se hlavně ve formě pecek uvnitř usazených hornin, jako jsou křídy a vápence. V pravěku se na naše území dostával z pobřeží Baltu, posunem ledovců. Je obvykle tmavošedý, modrý, černý nebo temně hnědý a často se skelným vzhledem.

Je starý 250 000 let
„Pazourek zpracovávali neandrtálci již pře 250 tisíci lety. Používal se do konce doby kamenné a částečně i v mladším pravěku. Pak už ho nahradily kovy,“ uvedl archeolog Slováckého muzea v Uherském Hradišti Jaroslav Bartík (27).
Jak správně porcovat maso?
Důležitý je ostrý nůž, který se proti masu netlačí, ale musí se jím řezat. Stejně jako pilou dřevo.
*Kuřecí maso: při krájení na nudličky je to jedno, stačí krájet libovolné kousky. Když maso budete chtít grilovat, nekrájejte ho vůbec, bude pak šťavnatější. Pokud chcete dělat řízky nebo závitky z prsou, stačí je podélně rozříznout.

*Vepřové maso: jestli potřebujeme nudličky, krájíme stejně jako kuřecí. Plátky a medailonky se musí vždy krájet tak, že se překrojí masové vlákno.
*Hovězí maso: připravuje se stejně jako vepřové. Je tužší, proto na správném krájení obzvlášť záleží. Jinak se bude velice špatně jíst.



Přečtěte si
-bello-
5. 9. 2016 • 12:05

Mám krásné zuby, nechtěla bych o ně kouskem pazourku v mase přijít.Je to šílenec.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.