Nezaměstnanost v Česku je »pouze« 5,2 %! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nezaměstnanost v Česku je »pouze« 5,2 %!

Ilustrační foto!
Ilustrační foto! (Profimedia.cz)

Nezaměstnanost v Česku soustavně klesá. A trhá rekordy! Podle Úřadu práce ČR byla totiž červnová bilance »pouhých« 5,2 procenta. A to je nejlepší výsledek od roku 2008, kdy se rozbíhala světová hospodářská krize!

Oproti květnu dokonce nezaměstnanost klesla o dvě desetiny procenta a uchazečů o práci je kolem 384 tisíc. Meziročně je pak nezaměstnaných méně rovnou o procento. Podle úřadu jsou klíčové důvody dva: posilování národní ekonomiky a také tradičně sezonní práce. Právě v této oblasti se nyní mohou uplatnit i ti uchazeči, kteří dosud práci marně hledají – volných míst je přes 130 tisíc.

Klesat bude dál
Pokles nezaměstnanosti má podle analytiků ještě chvilku pokračovat, poté ale dosáhne svého dna. „Trh práce nyní nasává uchazeče jako houba. To je šance pro dlouhodobě nezaměstnané, aby se vrátili do hry. Během letních prázdnin už to bude složitější. Na trh práce totiž vtrhnou letošní absolventi mávající diplomy a výučními listy v rukách,“ tvrdí Markéta Šichtařová z Next Finance. Problém severu
Z nejnovějšího vývoje se mohou radovat všechny kraje, je celorepublikový. Nejméně lidí se hlásilo na úřadech práce v Plzeňském kraji, kde je nezaměstnanost jen 3,7 procenta.

Jenže se stačí podívat na sever či hornické oblasti na severovýchodě, kde je situace na trhu práce tradičně špatná, a narazíme na propastné rozdíly. Například v Ústeckém kraji je nezaměstnanost v rámci ČR nejvyšší – celkem 8,3 procenta. V okresech Most, Karviná, Ústí nad Labem či Ostrava-město pak atakuje deset procent...


Ceny (trochu) rostou
Spotřebitelské ceny oproti loňsku mírně vzrostly – o 0,1 %. V kostce: rostou ceny tabáku, alkoholu či bydlení. Naopak velmi málo rostou ceny pohonných hmot a padají ceny potravin. Nešťastná z toho bude jen jedna instituce: Česká národní banka. Ta totiž už 2,5 roku fixuje korunu vůči euru na pro našince nesnesitelně drahých 27 korun a doufá, že bude inflace (čti růst cen) dvouprocentní.
Dělání, dělání je lék!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.