Za padání vlasů, vyrážky a sexuální potíže může i neustálý shon! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Za padání vlasů, vyrážky a sexuální potíže může i neustálý shon!

 (Shutterstock)

Jak se projevuje stres? Každý, kdo ho zažívá, by mohl povídat. Ačkoli existuje i „hodný“ stres, v dnešní době převažuje ten škodlivý. Jeho dlouhodobé působení lidský organismus ničí, škodí na mnoha frontách a způsobuje i trvalé následky.

Stres je popisován jako nespecifická reakce organismu na nastalou situaci, kterou vnímá jako nebezpečí, hrozbu. Zjednodušeně a obrazně řečeno aktivuje veškeré síly k boji či útěku, připravuje se krátkodobě podávat vysoké výkony. Existuje ale více druhů stresu. „Pozitivní“ stres motivuje a žene člověka kupředu, stres negativní jej ničí. Tuto zákonitost lze přirovnat ke struně kytary: není-li napnutá, nezahrajete na ni žádný tón (bez pozitivního stresu se nebudete posouvat kupředu), napnete-li ji však příliš, praskne.

FYZICKÉ ZNÁMKY

Zvýšená tepová frekvence, zrychlený dech, rozšířené zornice, zvýšené pocení, to jsou průvodní jevy jakékoli stresové situace, i té, za níž může stres pozitivní. V dnešní době je ale stále častější stres, který organismus nezvládá. Jeho nejhorším důsledkem může být fyzické nebo psychické zhroucení, někdy i smrt! Je zákeřný tím, že postihuje organismus po fyzické stránce. Časté příznaky jeho působení jsou snadno zaměnitelné s jinými zdravotními potížemi. Patří sem kožní problémy (vyrážky, akné, zhoršování atopického ekzému či lupénky…), vypadávání vlasů, sexuální potíže, poruchy menstruačního cyklu, nevolnosti, bolesti břicha a poruchy trávení (průjmy, zácpy). A dalo by se pokračovat. Odborníci dnes již vědí, že pohoda duše je se zdravím naší tělesné stránky velmi úzce propojena. Jak si od stresu pomoci? Odborníci radí odpočívat, relaxovat, mít reálné cíle. Nejste-li toho schopni, vyhledejte pomoc.

Máte pleť ve čtyřiceti

jako puberťák, padají vám vlasy a před sexem se vymlouváte na bolesti hlavy nebo zad? Pro mnohé z nás je těžké přiznat si, že nezvládáme nápor v zaměstnání či v rodině. Ba dokonce s tím navštívit odborníka. Dlouhodobé nezvládání stresu, které ovlivňuje všechny stránky života, je přitom záležitost pro lékaře. Sami můžete cvičit, relaxovat, pokud se vám ale nedaří se stresem zatočit a cítit se dobře, přestaňte to v sobě dusit. Uvidíte, kolik podobně stresem poničených lidí v ordinaci lékaře potkáte.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.