V poušti vyhrabali starou loď! Byla plná... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

V poušti vyhrabali starou loď! Byla plná...

Tak nějak vypadala de Noronhova loď původně.
Tak nějak vypadala de Noronhova loď původně. (Foto DeBeers, Twitter, ara)

Chtěli v pouštních dunách hledat diamanty, vykopali ovšem... Vrak 500 let staré lodi! Kde se ale propána vzala v namibijské poušti?!

Když těžaři v jihovýchodní Africe prozkoumávali slané jezero kvůli diamantům, objevili v písku zbytky dřevěné veslice a v nich kromě koster, starověkých zbraní a slonoviny hlavně náklad zlatých mincí v hodnotě 315 milionů korun! Šlo o starodávná platidla ze Španělska, Portugalska i Itálie.

Dobrý Ježíš

Zjistilo se, že jde o pozůstatky portugalské lodě Dobrý Ježíš kapitána Francisca de Noronhy, která se ztratila v roce 1533 na cestě z Indie do Lisabonu. Celá oblast se nazývá Pobřeží koster a podobných vraků už tam bylo nalezeno více... A vysvětlení? Prostě v místech dnešní pouště v dávnověku bylo pořád ještě moře...

Jako ve filmu...

Že je vám hledání ztracené lodi v africkém písku nějak pověděmé? Pak jste možná viděli americký biják Sahara s Matthewem McConaugheyem, Stevem Zahnem a krásnou Penélope Cruz! Ti v západní Africe pátrali po lodi z americké občanské války místními zvané jako Loď smrti, jejíž náklad ohrožoval život veškerého okolního světa...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.