Autobus, na který pálil šílenec, je zpět v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Autobus, na který pálil šílenec, je zpět v Česku!

Řidič Karel Dědič (49) ukazuje průstřel v čelním skle.
Řidič Karel Dědič (49) ukazuje průstřel v čelním skle. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Karel Dědič)

Kolik střel vypálil neznámý útočník na český autobus jedoucí po dálnici A7 v jižní Francii? Tamní policisté po zásahu tvrdili, že byly dvě. Jedna do čelního a druhá do zadního okna. Řidič Karel Dědič (49) si myslí, že byla pouze jedna a prolétla celým vozem.

Střelba na český autobus se udála v sobotu ve 22:30 na dálnici mezi Lyonem a Marseille. Teprve v úterý odpoledne si ho majitel mohl od vyšetřovatelů převzít a včera v půl druhé ráno s ním dorazil do Česka. Deník Aha! měl možnost exkluzivně si bus, kde 73 lidem hrozila smrt, prohlédnout.

Nejdříve se myslelo, že útočník střílel z přemostění dálnice v Saulce-sur-Rhône u města Montélimar. Poté, co policie provedla balistická měření, zjistila, že střelec stál zřejmě na svahu u dálnice. Autobus měl podle oficiálních vyjádření francouzského četnictva trefit dvakrát. Nejdříve do čelního a pak ještě druhým výstřelem do zadního skla. Čeští řidiči autobusu ale vidí drama jinak. „Podle mě byla střela jen jedna. Dovnitř vnikla čelním sklem,“ myslí si Karel Dědič. Zdroj Aha! obeznámený s vyšetřováním ve Francii včera uvedl: „Už i francouzští vyšetřovatelé pracují s hypotézou, že byl výstřel pouze jeden.“ Oficiální vyjádření ale četnictvo neposkytlo ani českým úřadům. „Vyšetřování pokračuje, pachatel je neznámý. Probíhají výslechy svědků, obyvatel nedaleké vesnice,“ uvedla Irena Valentová z českého ministerstva zahraničí. Zatím není známé ani přesné místo střelby. Bus po zásahu ujel ještě přibližně tři kilometry, a navíc byla už tma.

Vážně zraněná Češka, které úlomky střely poranily oko, je již schopna převozu domů. „Čeká se na termín repatriace (návratu do vlasti),“ doplnila Valentová.


Odrazila se od bočního okénka

Řidič Karel Dědič Aha! řekl, že střela do autobusu vnikla předním sklem ve druhém patře. „Těsně minula dvě holčičky, které seděly v první řadě,“ uvedl. Úlomky nejspíš zasáhly ruku jejich maminky Venduly Kubíčkové z Rokycan, dcerkám Žanetě (6) a Sabině (12) se naštěstí nic nestalo. Pak střela letěla dál mezi sedačkami a její části poranily oko ženy (54) a zranily jejího manžela na rukou a noze. „Následně střela rozbila sklo u čtvrtého bočního okna za řidičem vlevo. Odrazila se, prolétla zbytkem kabiny a vysklila zadní okno,“ domnívá se Dědič. Přitom zranila ještě další tři lidi.


Byla to lovecká zbraň?

Vyšetřovatelé si myslí, že střelec použil loveckou zbraň. Tomu by odpovídala i zranění cestujících, které zasáhly kromě úlomků skla z rozbitých oken i části střel. Francouzi tvrdí, že střelu už zajistili. „Už na odpočívadle u dálnice jsem spatřil, jak něco odnášejí v pytlíku,“ uvedl řidič Karel Dědič. Části střel odebrané z autobusu uviděl o tři dny později uložené ve skleničkách na policii, když si vůz přebíral zpět.

Stříleli teroristé?

Hned po útoku se mluvilo ve Francii o tom, že šlo o teroristický útok. Na jihu Francie totiž žije nejpočetnější muslimská komunita v Evropě. Spekulovalo se o tom, že střelba měla být zkouškou na útoky teroristů na autobusy, které budou vozit hráče na šampionátu Euro. To ale Francouzi odmítli.


Autobus nechali odjet, pak ho zabavili

Vyšetřovatelé zajišťovali pět hodin stopy v autobusu přímo na dálničním odpočívadle. Pak povolili odjezd. S prázdným busem dojeli řidiči ale jen na francouzsko-německou hranici. Tady jim ho v neděli odpoledne opět zabavili a dál zajišťovali stopy. „Měli jsme si ho vyzvednout v úterý v jedenáct dopoledne, ale pořád ho ještě zkoumali. Předali nám ho až v pět odpoledne,“ prozradil Karel Dědič. Do Česka s ním tak dorazili až v noci na středu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.