Vše co nevíte o krvi: Po narození jí máme jen jeden šálek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vše co nevíte o krvi: Po narození jí máme jen jeden šálek!

Krev je tekutina života.
Krev je tekutina života. (Foto Youtube)

Všichni ji známe, koluje nám v těle a dává mu život – krev. Čtyři až šest litrů proudící krve v našem oběhu pomáhá přenášet dýchací plyny – kyslík a oxid uhličitý, důležité živiny, vitaminy, hormony, enzymy. Co nevíte o rudé tekutině a báli jste se zeptat?

Tekutina mnoha funkcí

Oběhová soustava člověka je rozdělena na velký (tělní) a malý (plicní) krevní oběh. Krev proudící cévami přináší kyslík a živiny k orgánům a tkáním a současně odvádí oxid uhličitý. Také po těle rozvádí hormony, pracuje na termoregulaci a udržuje chemickou rovnováhu.

Krev a její složky

Krevní plazma představuje 55 % krve v našem těle a z 90 % ji tvoří voda, zbytek jsou bílkoviny, sodík, draslík atd. Mezi krevní elementy patří červené a bílé krvinky a krevní destičky. Červené krvinky sehrávají hlavní roli při dýchaní. S nedostatkem kyslíku a při pocení jejich počet roste. Bílé krvinky přispívají k funkci imunitního systému. Dokážou se vypořádat s viry, bakteriemi, ale i nádorovými buňkami. Krevní destičky zajišťují správnou srážlivost krve. Zastavují krvácení a zabraňují vzniku zánětu.

Prevence, prevence, prevence

Jak zjistíme, že naše krev je v pořádku a zdravá? Jednoduše. Při pravidelných preventivních prohlídkách. „Právě ty umožňují zachytit i příznaky hematologických onemocnění, odhalit je rozborem krve,“ vysvětluje doc. MUDr. Bohumil Seifert, praktický lékař z Ordinace Karlín.

Víte, že...
...v žilách nám koluje čtyři až šest litrů?
...rodíme se dokonce pouze s jedním šálkem krve?
...fungování a nemocem krve se věnuje obor hematologie?

Také se bojíte odběru krve?
Objevte lidskou krev!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.