Laboratoř ticha v centru Prahy: Uslyšíte les i srnce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Laboratoř ticha v centru Prahy: Uslyšíte les i srnce!

Do expozice se dá jít přes výstavu LES – příběhy stromů a lidí, kde se můžete proměnit ve skřítky a hravě poznávat duši lesa.
Do expozice se dá jít přes výstavu LES – příběhy stromů a lidí, kde se můžete proměnit ve skřítky a hravě poznávat duši lesa. (Foto Aha! – Zbyněk Pecák)

Čím tišší budete, tím více uvidíte. Jedinečnou expozici po návštěvnících výstavy EXPO 2015 mohou vidět i pražští zájemci.

Jako v oáze klidu si budete připadat, pokud navštívíte novou expozici Zemědělského muzea v Praze. Po představení v Miláně, na výstavě EXPO 2015, se podařilo nezvyklou a novátorskou podívanou přestěhovat právě sem. Z hluku metropole se tak po pár krocích ocitněte uprostřed typického českého lesa (hercynské dubohabřiny). Dojem dotváří i 19 reálných zvuků natočených ve stejném typu lesa. Kromě 17 druhů ptactva také srnce obecného a bzukot včel. Tento zvuk kamery neruší, jakýkoliv hlasitější, který byste způsobili, už vás připraví o podívanou. Kamery totiž reagují na hluk, pouze v tichu odhalí tajemství rostlin.

„Tady jste najednou na místě, kde se přirozeně ztišíte a obdivujete tu poklidnou krásu,“ řekl Aha! Tomáš Kubeš, manažer expozic muzea. Poté, co studentský projekt oslnil mezinárodní obdivovatele, se můžete do tajů lesa ponořit i vy. Ačkoli lesy zabírají přibližně třetinu území Česka, v této miniaturní verzi vyniká jejich kouzlo naplno přímo v centru Prahy.

 

Laboratoř ticha v číslech

 

* více než 300 rostlin
* 40 druhů rostlin
* denní světlo zajišťují 3 typy zářivek
* zadní projekci obstarávají 4 projektory

 

Obrácený čas

 

V expozici se střídá den a noc obráceně. Kdyby totiž odpovídal reálu, návštěvníci by na projekčních plátnech nic neviděli. Tři typy zářivek tak v normální denní době simulují světelné podmínky noci a když je muzeum zavřené, v Laboratoři ticha je den. Světlo zářivek má stejnou skladbu jako skutečné slunce. Rostliny rozdíl nepoznají a tak jim normálně funguje fotosyntéza.

 

Kdy, kde, za kolik?

 

Kdy: do konce roku 2016, pondělí až neděle 9:00 – 17:00
Kde: Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7 - Holešovice
Za kolik: 110 Kč/os. (dospělí od 15 do 65 let), 70 Kč/os. (děti od 6 do 15 let, senioři od 65 do 70 let, studenti SŠ a VŠ do 26 let věku po předložení studijního průkazu), 220 Kč (rodinné vstupné).

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.