Rizika půjček mezi lidmi! Co vám hrozí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rizika půjček mezi lidmi! Co vám hrozí?

Lidé půjčují lidem! Jak je to doopravdy?
Lidé půjčují lidem! Jak je to doopravdy?  (Profimedia.cz)

Nechce vám nikdo půjčit a tak jako na poslední záchranu spoléháte na »půjčky lidí lidem«? Nebo se těšíte, jak díky nim bezbolestně rozmnožíte své úspory? Tak pozor! Tak snadné to zase není!

Ani tzv. P2P půjčky (tedy půjčky lidí lidem) nejsou úplně pro každého. Extrémně zadlužený člověk s několika exekucemi na krku, totiž neprojde prověřovacím sítem společností, které P2P půjčky zprostředkovávají. A naopak. Žádná investice se neobejde bez určitého rizika. A tak ani půjčky mezi lidmi nezaručují stoprocentní spolehlivost »lidské« investice. Aha! přináší přehled nejen nejdůležitějších výhod, ale i rizik, která P2P půjčky přinášejí dlužníkům i investorům.

Co jsou P2P půjčky
Tzv. P2P půjčky, jsou půjčky, které si lidé poskytují mezi sebou pomocí určité internetové platformy. Přes ni se spojí zájemci o levnou půjčku s těmi, kdo jsou ochotni jim peníze za dohodnutý úrok poskytnout. Výhodou je, že investoři (věřitelé) dostanou vyšší výnos, než je na trhu běžné a dlužníci zase nižší úrok, než by dostali v bance. Platforma (služba, přes kterou se dlužníci a věřitelé spojují) si pak za zprostředkování bere určitá procenta jak od dlužníka, tak od investora.


DLUŽNÍK: VÝHODY

*Na P2P půjčky dosáhnou i lidé, které odmítla banka. Jsou to například OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), které jsou většinou pro banky rizikové, kvůli tomu, že nemají pravidelný příjem.
*Je možné získat nižší úrok, než je tomu u běžných bankovních úvěrů.
*Nemusíte platit žádné poplatky předem a služba je naprosto důvěryhodná
*Odpadá strach z podvodu a nenasytných lichvářů.
*Některé platformy se snaží o vstřícnější a lidštější přístup.

DLUŽNÍK: NEVÝHODY
*Komunikace probíhá přes internet.
*Některé platformy vyžadují, aby ji žadatel sdělil, nač půjčku potřebuje.
*Vyřízení půjčky trvá poměrně dlouho oproti klasickým úvěrům.
INVESTOR: VÝHODY

*Zajímavá možnost, jak zhodnotit peníze
*Žadatele o půjčku si proklepnou pracovníci platformy. Rizikoví žadatelé (lidé se záznamem v registru dlužníků, s dluhy a exekucemi) by většinou půjčku dostat neměli. Ale není to pravidlo. Za určitých okolností jim může dát platforma zelenou.
*Úvěr obvykle neposkytuje jedna osoba, ale podílí se na něm menšími částkami více investorů. Riziko se tak rozloží a sníží.
*Anonymita je zaručena. Nikdo neví, že si půjčujete právě vy a vy neznáte kontakt na ty, co vám peníze půjčili.
*Nemusíte investovat desetitisíce, nejnižší investice se pohybuje v řádu tisícovek (podle platformy)

INVESTOR: NEVÝHODY
*Riziko nevrácení peněz nese jen investor. Pak totiž nastupuje klasické právní vymáhání pohledávky, spojené s rizikem, že nebude vymožena celá.
*Odborníci varují i před možným krachem platformy. Je potřeba ji tedy vybírat pečlivě. Než peníze investujete, tak si ověřte, kdo P2P portál na půjčky provozuje, jaká společnost za ním stojí a jaké má postavení na finančním trhu.

Dlužníků je prý jen pár
Zájemců o půjčku, kteří jí pak přestanou platit, nejsou podle představitelů P2P společností žádné velké zástupy. „Z poskytnutých 798 půjček máme jednu, která nebude splacena a kde jsme podávali trestní oznámení a jednu, kde jsou momentálně vážnější problémy se splácením,“ říká Lucie Tvarůžková ze Zonky. „Procento nesplácení záleží na typu úvěru. U zajištěných úvěrů je toto procento pochopitelně výrazně nižší a pohybuje se hluboko pod 10 %, u malých úvěrů s krátkou dobou splatnosti je procento splácení pochopitelně o něco vyšší,“ vysvětluje Roman Kakos z Bankerat.

Osobní bankrot dlužníka úplně neochrání
Ani osobní bankrot dlužníka nesprostí úplně povinností platit dluh. „I v osobním bankrotu musí klient platit alespoň částečně své závazky. Pohledávku spravuje Zonky a tak i vymáháme zesplatněné pohledávky, které pak rozdělujeme mezi investory. Riziko spojené s investicí nese investor. Proto jsou jednotlivé půjčky označeny ratingy podle rizikovosti a mají odlišnou úrokovou sazbu – čím vyšší úrok, tím větší potenciální výnos pro investora, ale také samozřejmě větší možné riziko,“ říká Lucie Tvarůžková ze Zonky.

Dlužníky si proklepnou
Ani při půjčování »mezi lidmi« se zájemci o půjčku nevyhnou nejrůznějšímu prověřování. Projdou totiž důkladným schvalovacím procesem, který se liší podle provozovatele portálu. Na českém trhu jsou prakticky jen tři velké P2P společnosti – Zonky, Benefi a Bankerat. Aha! zajímalo, jak si dlužníky prověřují.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.