Toaleta slaví velké výročí: 420 let splachování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Toaleta slaví velké výročí: 420 let splachování!

První splachovací záchod na planetě spatřil světlo světa v Anglii z roku 1596.
První splachovací záchod na planetě spatřil světlo světa v Anglii z roku 1596. (Foto: ara)

Velké výročí! Někdo tam stráví spoustu času, jiný jen tak proletí. Řeč je o splachovacím záchodu, který letos slaví 420 let! I když se to zdá neuvěřitelné, ještě nedávno nebyl u nás samozřejmostí.

Vyměšování je staré jako lidstvo samo, a s prvními civilizacemi přišla i potřeba po sobě uklidit. Splachování vodou údajně zavedli už ve 3. tisíciletí před Kristem Indové ve městě Harappa, vynález byl ale zapomenut.

Sklidil posměch
Až o čtyři tisíce let později tak vznikl první potvrzený splachovací záchod! V roce 1596 si ho postavil Angličan John Harrington, který ho ukázal své kmotře, královně Alžbětě I. „U toalety byla malá nádobka a z ní stříkala voda do mísy řadou důmyslně ukrytých trysek. Odpad byl sveden potrubím do žumpy. O svém vynálezu napsal útlou knížku, kvůli které však sklidil ve společnosti šlechticů jen posměch,“ uvedl historik Vlastimil Vondruška. V Anglii se přesto občas záchodu říká slangově John.

Konec zápachu
Nápad už se neztratil a v roce 1775 prošel záchod další revolucí, když Brit Alexander Cumming vynalezl sifon! Byl tak vyřešen zápach ze žumpy a splachovací záchod se postupně stával výsadou nejprve šlechty, ve 20. století se ustálil ve většině bohatých zemích.

Ne pro všechny
Ještě v roce 2008 splachovací záchod nemělo doma 230 tisíc Čechů!


Výkaly řešila i bible
Hygiena při kálení trápila i náboženské myslitele, neváhali proto do bible zařadit následující verš: „A budeš míti kolík mezi jinými nástroji svými, a když bys chtěl sednouti vně, vykopáš jím důlek, a obrátě se, zahrabeš nečistotu svou.“ V jejich době totiž splachování neexistovalo.

Výsernice aneb hygienické temno
Asi nejhorší dobou pro vyměšování byl středověk. Antické lázně a podobné vynálezy byly zapomenuty a vody se lidé báli, protože se její pomocí šířily nemoci. Kálelo se do nočníků, které se vylévaly na ulici, kanalizace byla sprosté slovo. Největším počinem byl prevét neboli výsernice – výklenek v hradu s latrínou, výkal pak spadl kamsi za hradby.
Jak fungoval první záchod?

Umělecká díla z porcelánu
Výroba záchodů probíhala z různých materiálů, až koncem 19. století se ustálil porcelán. Anglický podnikatel Thomas Crapper si dokonce udělal obchod se záchody ve výloze. I když šlo o mísy, které dělal společně s umělci a měly velkou hodnotu, dámy chodící okolo krámu byly pohoršeny. Mluvit o vyměšování bylo v té době tabu.

Jak funguje záchod dnes?
Staletí přemýšlení nad kálením udělala ze záchodu dokonalý výrobek. Voda je v nádrži se zátkou, kterou zmáčknutím páčky odendáme. Když se nádržka napustí, plovák zajistí, že se ve správnou chvíli zase ucpe. Voda vytéká po celém povrchu mísy, aby nic nezůstalo a sifon je navíc posazený tak, aby přirozenou fyzikální silou působil jako vysavač.

Přečtěte si
st.rec
7. 5. 2016 • 10:15

A spousta inženýrů,vědců a doktorů to dodnes neumí použít!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.