Stoletá žena udivuje svět! Jak přemohla utrpení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stoletá žena udivuje svět! Jak přemohla utrpení!

Ida Keeling začala s běháním v 67 letech. A dodnes láme světové rekordy.
Ida Keeling začala s běháním v 67 letech. A dodnes láme světové rekordy. (Foto: ara)

Světový rekord v běhu na 100 metrů ve věku 100 let, samozřejmě upravený s ohledem na výkony běžců v této věkové kategorii. Tím se může pyšnit Američanka Ida Keeling, které běh změnil život.

Vzhledem k tomu, že se narodila v roce 1915, její život byl skutečně pestrý. Možná více, než by si přála. Sportu se věnovala už od dětství, ale okolní dění utnulo jejím zájmům tipec. Jak informovaly Lidové noviny, Velká hospodářská krize v roce 1929 dohnala Idu ke hlídání dětí a mytí oken, aby si vůbec vydělala na přežití. V padesátých let si v Americe zažila své také s ohledem na barvu pleti. Daleko větší ranou osudu než boj o rovnoprávnost byla ale manželova smrt v roce 1942. Jeho náhlý infarkt vrhnul Idu na dlažbu, kdy zůstala úplně sama na péči o čtyři děti.


Osud k ní byl i tentokrát nemilosrdný. Oba synové Donald a Charles zaplatili za svou drogovou závislost nejvyšší cenu, cenu života. „Nikdy jsem necítila tak hlubokou bolest,“ řekla Ida záhy pro New York Times. Psychický i fyzický stav osudem ubíjené matky se začal rapidně zhoršovat. Dcera Shelly nenechala svou matku utrápit a začala jednat.

Koupila jí tenisky a dalo by se tak říci, že jí tím v podstatě zachránila život. Ida Keeling tak začala v 67 letech běhat a dodnes s tím nepřestala. První závod na 5 kilometrů běžela v Brooklynu. „Boe, myslela jsem, že ten závod nikdy neskončí. Ale cítila jsem se po něm tak volná. Osvobozená od všech špatných vzpomínek, podrážděnosti, stresu,“ popsala běžkyně své pocity. Běh se od té doby stal smyslem jejího života a nehodlá v něm polevovat. To je podle ní to nejhorší, co člověk může udělat, rezignovat.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.