Pevnější zdraví se ukrývá v kvasinkách | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pevnější zdraví se ukrývá v kvasinkách

 (Shutterstock)

V souvislosti se zvyšováním obranyschopnosti těla se dnes velmi často hovoří o tzv. beta-glukanech. Co se pod tímto odborným názvem vlastně skrývá?

B eta-glukan je unikátní přírodní polysacharid, schopný podporovat obranné reakce organismu. Jedná se o nejvíce prostudovaný přírodní imunomodulátor, který se může pochlubit více než 10 000 vědeckými publikacemi. V Japonsku je již více než 20 let schválen jako léčivo a v současné době probíhá po světě nejméně 40 klinických studií. U nás zatím jako lék takové renomé nemá a je tak dostupný pouze jako doplněk stravy. Proč?

Pozor na kvalitu

Stanovit naprosto identické výrobní podmínky je totiž u přírodního materiálu velmi těžké, proto regulační předpisy zatím jeho využití jako léku neumožňují a lze ho získat pouze jako potravinový doplněk. „Toho ovšem využívá řada výrobců, kteří nabízí biologicky podřadné produkty. Připravit kvalitní beta-glukan při každé izolaci je obtížné, a tak ho často výrobci neizolují a nabízí např. pouze rozdrcené plodnice hub. Mezi aspekty, které si zaslouží pozornost, patří právě čistota beta-glukanu. Výrobce, který ji přiznává, je důvěryhodnější nežli firma poskytující jen údaj, kolik prášku či koncentrátu je v tobolce,“ varuje Prof. Dr. Václav Větvička, PhD.

Odkud ho vzít?

Tělo může beta-glukany přijímat ze stravy, ta je na ně však obvykle velmi chudá. Čistotu beta-glukanu přitom docilují výrobci izolací. Při ní jsou v západní Evropě využívány kvasinky, naproti tomu Dálný východ jej čerpá z vybraných léčivých hub. Pokud vybíráte vhodný preparát, je podle Václava Větvičky dobré řídit se odbornými informacemi výrobce, které musí být ověřitelné.

Vhodné dávkování

„Další z obvyklých otázek je, jak beta-glukan brát. Jako prevenci při nejrůznějších chorobách (infekce, stres, únava) jsou doporučené denní dávky kolem 200 až 300 mg čistého, izolovaného glukanu. Jako podpůrný prostředek v případě nějaké závažné choroby (opakované infekce) nebo k potlačení nepříjemných vedlejších účinků léčby (ozařování, chemoterapie) bude lepší nasadit dávku kolem 1 000 mg denně,“ radí odborník. Pečlivě zvolený preparát je vhodný i pro děti, dávkování je ale samozřejmě nižší s ohledem na váhu a věk. „Beta-glukan nemá žádné negativní vedlejší účinky,“ uzavírá Václav Větvička.

Co je imunomodulátor?

Tímto odborným termínem se označuje látka, která podporuje nebo harmonizuje imunitní systém organismu, ovlivňuje jeho správnou funkci.

Praktická příručka: Rady pro přežití

  • Ke zvýšení obranyschopnosti těla mohou posloužit beta-glukany. Při výběru vhodného doplňku stravy ale buďte pečliví.

Autor:  Kateřina Matoušová

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.