Bedříšek (4) trpí mozkovou obrnou. Nedojde si sám ani na záchod! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bedříšek (4) trpí mozkovou obrnou. Nedojde si sám ani na záchod!

Bojovník Bedříšek jezdí jednou za čtyři měsíce na intenzivní rehabilitace.
Bojovník Bedříšek jezdí jednou za čtyři měsíce na intenzivní rehabilitace.  (Foto pro Aha – Jaroslava Svobodová, ara)

Předčasný porod předznamenal Bedříškovi (4) Svobodovi z Prahy krutý osud. Trpí mozkovou obrnu. Zítra ho čeká operace, která by mu měla umožnit chodit normálně! Jenže tu, ani následnou léčbu, zdravotní pojišťovna neplatí.

Bedřišek se narodil předčasně ve 28. týdnu v Plzni. Od začátku chodil na protahovací cviky, ale přesto po prvních narozeninách vyslechla rodina krutou diagnózu: Dětská mozková obrna! „Ocitli jsme se v kolotoči rehabilitací, dvakrát ročně lázně, jednou klinika v Praze, ročně to dělá třeba 150 tisíc korun,“ vypočetla maminka Jaroslava Svobodová (38). I přesto Bedříšek chodí velice špatně a nemůže sám ani na záchod.


Situaci by měla změnit operace s názvem ulzibat, kterou zítra Bedříšek podstoupí. Sama o sobě stojí 73 tisíc, navíc do měsíce musí klučina na intenzivní rehabilitaci za 60 tisíc, aby zákrok měl úspěch. „Podle neurologa má Bedříšek velkou šanci chodit a žít normální život,“ říká maminka Jaroslava.

Zdravotní pojišťovna mu nepřispěje ani korunu. Není totiž schválená Ministerstvem zdravotnictví ČR a tak ji nesmí hradit. A to přesto, že mnoha jiným dětem pomohla. „Nyní žijeme z platu manžela, já kvůli starosti o dítě do práce nemůžu, takže jsem ráda za každého, kdo je nám ochotný pomoci,“ říká maminka.
Co je operace ulzibat
Zákrok pojmenovaný podle lékaře Valerije Ulzibata trvá přibližně 15 minut. Mikrořezy naruší poškozené svalové vlákno přímo uvnitř, sval je tak schopný při další rehabilitaci vlákno znovu navázat. Aby se ale spravilo dobře, je nutné asi měsíc po operaci intenzivní cvičení.

Aha! podpoří Bedříška
Na podporu Bedříška a dalších nemocných dětí pořádá zítra Nadační fond Šťastná hvězda hokejové utkání Hvězdy hvězdičkám. Své zastoupení bude mít i redakce Aha!. Na hřišti se poprvé od konce kariéry objeví i vítěz z Nagana Martin Straka.
Kdy: zítra do 13:00
Kde: HM Aréna, Plzeň
Kdo: Tomáš Vlasák, Viktor Ujčík, Ryan Hollweg, Roman Šebrle, Marek Ztracený, Sagvan Tofi, skupina Maxíci a další...
Za kolik: 90 Kč, ke koupi přes Ticketportal a na pokladnách stadionu.

Chcete chlapečkovi pomoct?
Nadační fond Šťastná hvězda vytvořil pro Bedříška sbírkový účet. Přispět můžete jakoukoli částkou. Číslo účtu: 29 00 55 96 42/2010, variabilní symbol: 0606

Přečtěte si
-bello-
17. 4. 2016 • 00:47

Čím dál víc ženské oddalují těhotenství a produkují pak nedonošence.To sice nezmenšuje utrpení té matky, ale ženské by se měly nad sebou zamyslet.Pomalu každé druhé dítě má ADHD, nebo je to Dawn, nebo je to autista. Neonatální péče je šíleně drahá a stejně jsou celoživotně z většího procenta postižení.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.