Marka (30) pobodal na ulici ve Znojmě opilec: Dřív se neznali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Marka (30) pobodal na ulici ve Znojmě opilec: Dřív se neznali!

Marek Petružálek je v bdělém kómatu. Zvedne ruku, přetočí se v posteli, ale neví o tom...
Marek Petružálek je v bdělém kómatu. Zvedne ruku, přetočí se v posteli, ale neví o tom... (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Ráno vstal jako pyšný táta roční holčičky, druhý den se probral v nemocnici jako mrzák. Marka Petružálka (30) podřízl před třemi lety na podzim na ulici ve Znojmě Eyrilmaz Bülent, Turek žijící v Rakousku.

Důvod rvačky? Cizinec pracující ve Vídni si byl jako obvykle vyhodit ve Znojmě z kopýtka a cestou potkal Marka, kterého nikdy předtím neviděl, a začal se s ním hádat. Pak Turek vytáhl nůž a jako smyslů zbavený bodal a řezal.

Marek Petružálek ztratil tři litry krve, mozek se mu neokysličil a navzdory rychlé operaci zůstal ve vigilním či bdělém kómatu. Z něj se dodnes neprobral a je odkázaný na nepřetržitou péči rodičů a staršího bratra Jirky (33).

„Marek nechodí, nemluví, nejí ústy, má sondu do žaludku,“ svěřil se tatínek Jiří (60). Kvůli péči o syna sekl se zaměstnáním hospodského a odešel předčasně do důchodu. Manželka Jana (52) zase se synem jezdí na rehabilitace do Piešťan.

Rodina se nevzdává a bojuje. Peníze na léčbu syna, kterou pojišťovny neproplácejí, shánějí, kde se dá. „Potřebovali bychom plošinu nebo výtah, kluka musíme pokaždé po schodech přenášet ručně,“ posteskl si táta Jiří. Přesto věří, že se časem stav jeho syna zlepší. Už u toho asi nebude jeho dcerka. Její máma, Markova družka, si našla jiného partnera. „Nezazlíváme jí to, chápeme ji,“ tiše polkne Jiří Petružálek.

Útočníka hledá Interpol

Turek Eyrilmaz Bülent vyfasoval od českých soudů 17 let vězení. Trest je ale teoretický, okamžitě po činu zmizel z Česka a hledá ho Interpol. Je pravděpodobné, že v souvislosti s migrační krizí změnil identitu a pohybuje se jako někdo »nový« v Evropě.

Můžete pomoci?

Rodina potřebuje pořídit plošinu, aby Marka mohla snáze dopravit do bytu. Část zaplatí úřad práce, sami si musí sehnat ale 270 000 Kč. Můžete pomoci? Lze na účet: 238590063/0800

Video se připravuje ...
Vigilní kóma

Pacient působí dojmem, že se probral. Má otevřené oči, ty však nesledují okolí a jen bezcílně bloudí, není možné s ním navázat kontakt.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
jezibababa
3. 5. 2016 • 11:49

Kolik asi plošin by se dalo pořídit za peníze, které stát dává do podivných neziskovek?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.