Zákony hovoří jasně: Konec igelitek zdarma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zákony hovoří jasně: Konec igelitek zdarma!

Igelitkám zdarma pomalu zvoní hrana.
Igelitkám zdarma pomalu zvoní hrana. (Aha! – Karek Kopáč)

Evropa snižuje spotřebu igelitových tašek a Česko se přidává po svém. Novela zákona o obalech chce zakázat všechny igelitové tašky zdarma. Od roku 2018 tak budeme za igelitky platit nejen v supermarketech, ale i obchodech s obuví, nebo oblečením.

Jsme země igelitu
V Česku spotřebujeme přibližně 300 igelitových tašek na osobu za rok a evropský průměr je okolo 200 na rok. Ale třeba na Slovensku je to 400 na osobu. Podle evropských nařízení bychom to měli snížit na 90 tašek na osobu a po celé Evropě tak zákonodárci vymýšlí, jak na to.

Přísnější než Brusel
Návrh ministerstva životního prostředí, který je právě v připomínkovém řízení navrhuje zpoplatnit všechny igelitové tašky s tloušťkou větší než 50 mikronů. Tedy kromě těch běžných u kas v supermarketech a ve večerkách i pevnější tašky, které běžně dostáváme při nákupech sportovního vybavení, oblečení i bot zdarma. Jsme tak přísnější než Brusel, kterému leží v krku jen lehké 50 mikronové tašky.


Jen tenké? Radši všechny!
Nejsme ale sami. „Třeba Francie nebo Itálie igelitky nezpoplatní, ale rovnou zakáže,“ říká mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. „Musí to být schváleno do listopadu 2016, účinnost bude od 1. 1. 2018, takže obchodníci budou mít dost času se na změnu připravit,“ připomíná Roubíčková.

Zdarma jen sáčky
Výjimkou budou jen mikrosáčky (tloušťka 15 mikronů), které se běžně používají třeba u pečiva. „Ty zpoplatněny nebudou, hrají i hygienickou roli, nejdou nahradit třeba látkovými a obchodníci by balili pečivo jednotlivě a tím by spotřeba obalů naopak vzrostla,“ dodává Roubíčková.
A co na to prodejci?
Mall.cz:
„Nad řešením přemýšlíme. Situace na výdejním místě e-shopu je totiž trochu komplikovanější než v případě nákupu v supermarketu. Zákazník totiž objednávku na prodejně zaplatí (nebo už ji má zaplacenou dopředu), pak čeká na zboží a pak se teprve rozhoduje, zda tašku potřebuje nebo ne. Musíme tedy vymyslet, jak případné placení za tašku udělat pro zákazníky co nejvíce pohodlné,“ říká Michala Gregorová z Mall.cz

Expert Elektro:
 „Bez ohledu na chystané opatření již nějakou dobu zpoplatnění tašek postupně zavádíme,“ řekla Zuzana Löflerová z řetězce s elektronikou Expert Elektro.

Globus:
„Menší plastové tašky jsme zpoplatnili v lednu 2014 jednou korunou. Z každé prodané tašky, i té dražší, putuje jedna koruna jménem našich zákazníků na Konto Bariéry,“ říká mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Humanic:
„Společnost Humanic nabízí svým zákazníkům pouze tašky z recyklovatelného materiálu. Rušit se je zatím nechystáme,“ říká za společnost Humanic Lenka Čarková.  

C&A:
„Téma igelitových tašek, které jsou v C&A vyráběny z recyklovatelných materiálů, samozřejmě diskutujeme a budeme reagovat v každé zemi podle konečné podoby zákona,“ říká Veronika Kovaříková z C&A.

Alza.cz:
„Vybereme takové řešení, které vyhoví změněné legislativě, ale zároveň nesníží nákupní komfort našich zákazníků,“ říká Denisa Dlabová, tisková mluvčí Alzy.

Přečtěte si
Josef124
17. 6. 2019 • 05:23

Konečně nějaké dobré rozhodnutí. S těmi plasty by to chtělo něco dělat. Je jich zbytečně hodně. Já igelitové tašky na nákup nepoužívám vůbec. Chodíme nakupovat s papírovými taškami http­s://ww­w.re­klam­ni-tasky.eu/papirove-tasky/ , které jsou ekologické.

kadlicek
4. 2. 2016 • 22:26

Ono je to aj tým ako sýmpatýcký zákazník temu predajcovi je. A tiež v akej hodnotě nakupújetě. Nepodivujtě sa, keď nakupujetě ibá najlavnější továr, čo je v rvózných zľavových akciách, a trebárs ste temu predajcovi něsýmpatická, a tedák nědostanětě nič.

anka
4. 2. 2016 • 16:07

Igelitove tasky a plastove lahve by se mely zakazat prodavat uplne. 50% plastiku na cele planete je pouzito jen jednou a pak vyhozeno.

6010
4. 2. 2016 • 14:24

Tak moje zkušenost je ta, že jsem do teď platila za igelitky všude.Nikde jsem jí nedostala zadarmo.Jen snad u Vietnamců, tam mi jí dávali grátis.Tak nevím, co to je za novinku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.