Příběh Brada Pitta z filmu zažívá Ind (14) ve skutečném životě: Uvězněn v těle starce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Příběh Brada Pitta z filmu zažívá Ind (14) ve skutečném životě: Uvězněn v těle starce!

Nihal má stejné zájmy jako kluci v jeho věku, ale vypadá jako stařec.
Nihal má stejné zájmy jako kluci v jeho věku, ale vypadá jako stařec. (Foto: Profimedia)

Znáte drama Podivuhodný případ Benjamina Buttona, v němž se hlavní postava v podání Brada Pitta (51) narodí v těle starce? Něco podobného potkalo Inda Nihala Bitlu. Jenže na rozdíl od filmu, kde hrdina mládne, chlapce z Bombaje čeká posledních pár let života.

Nihal totiž trpí Hutchinson-Gilfordovým syndromem, nejtěžší formou progerie, což je genetická porucha způsobující předčasné stárnutí. A tak – byť má Nihal stejné zájmy jako kluci v jeho věku – vypadá už ve čtrnácti jako kmet: má stařecké vrásky a vystouplé klouby. Ke všemu váží pouhých 12 kilo, necelou čtvrtinu obvyklé váhy podobně starých chlapců. Kvůli svému vzhledu musel dokonce přestat chodit do školy, protože ho spolužáci šikanovali.


Nic nezabírá
Do svých osmnácti měsíců byl přitom zdravý, pak se ale jeho stav začal rychle zhoršovat.  „Objevily se mu fleky na kůži, zeslábly mu klouby a vypadaly vlasy,“ popisuje chlapcův otec Srinivas, který se synkem objel nespočet doktorů. Diagnóza progerie ale poprvé zazněla až v jeho pěti letech. „Bohužel je to neléčitelná choroba. Byli jsme na klinice až v Bostonu, kde mu nasadili novou, experimentální léčbu, ani ta však nezabírá,“ smutní Srinivas, jehož synka tak čeká posledních pár let, možná jen měsíců, života.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.