Babí léto je tady! Mrzne a rostou obří houby! Takovou jste ještě určitě neviděli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Babí léto je tady! Mrzne a rostou obří houby! Takovou jste ještě určitě neviděli!

Letošní babí léto je rozporuplné. Někde hluboké mrazy, jinde houbařské trofeje.
Letošní babí léto je rozporuplné. Někde hluboké mrazy, jinde houbařské trofeje. (Foto: ara)

Českou republiku sevřel mráz. Na mnoha místech klesly včerejší ranní teploty hluboko po nulu. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, –9,6 °C. Ale i když mrzne, až praští, houby pořád rostou.

„Od severu k nám proudí studený vzduch. Noc byla jasná, a tak nejnižší ranní teploty klesly hodně nízko. Nemrzlo jen tam, kde byla oblačná obloha a chladný vzduch se k zemskému povrchu tudíž nedostal,“ vysvětlila Aha! Dagmar Honsová z Meteopressu. Kdo by ale litoval, že babí léto skončilo, mýlil by se. „Během následujícího víkendu přijde do Česka teplá fronta od jihozápadu. Přízemní mrazíky dneškem prozatím skončily a nejvyšší odpolední teploty budou stoupat nad dvacet stupňů nad nulou,“ slibuje Honsová. A podobné počasí prý vydrží celý příští týden.

A houby pořád rostou
I když zrána mrzlo až praští, čtenáře Aha! ani mráz nezaskočí. Stále chodí do lesa a chlubí se houbařskými úlovky.  „Mráz mění charakter růstu hub, buď se pozastaví růst, nebo začnou růst podzimní houby. Zatím ale nehrozí, že by kvůli mrazu nerostly,“ uvedl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Hřib měl přes kilo
Životní úlovek našla v lese nedaleko chalupy v Jizerských horách Jitka Holá (62). Hřib měl úctyhodné míry. „Vážil 1,30 kilo, na výšku měřil 27 centimetrů a klobouk měl v průměru 21 cenťáků,“ řekla dcera úspěšné houbařky Jitka Hovorková (42). Z klobouku byly prý úžasné řízky. „Nohu jsem nasušila,“ dodala houbařka Holá s tím, že letos jsou houby většinou zdravé.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.