Houby rostou i v zimě: Na jaké se vyplatí chodit? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houby rostou i v zimě: Na jaké se vyplatí chodit?

Zkušenosti mykologa Josefa Sáry jsou znát. K naplnění fotobrašny mu stačilo 15 minut
Zkušenosti mykologa Josefa Sáry jsou znát. K naplnění fotobrašny mu stačilo 15 minut (Foto Aha! – Jiří Čada, Josef Sára)

Vyrazit v únoru na houby? Hloupost? Ne, ne. Aha! vyrazilo do lesa se zkušeným jihlavským mykologem Josefem Sárou (63) a nasbíralo jich pořádnou hromadu.

Místo do hlubokého lesa mě zavedl na polní cestu jen pár kroků od jeho domu. „Hřiby nečekejte, teď rostou převážně vynikající penízovky sametonohé a hlívy ústřičné. Nemůžete se otrávit,“ vysvětluje. Záhy upozorňuje na zvláštní houbu rostoucí na kmeni suché břízy. „To je březovník obecný. Nejedlá houba, ale vědci v její dužině zjistili látky brzdící růst rakovinných buněk. Houba se rozemele a děláte si z ní třeba odvar s medem,“ radí Sára.

Vzápětí se shýbá k trsu zasněžených drobných hub nažloutlé barvy rostoucích na starém pařezu. „Tady máme penízovky,“ upozorňuje. Za necelých deset minut mám penízovek sametonohých vrchovatou fotobrašnu a objektivy se stěhují do kapes bundy. Košík jsem si v zimě do lesa brát nechtěl… „A udělejte si je s vajíčkem na másle, jako smaženici. Jsou lehce stravitelné,“ radí houbař.

Josef Sára: Otravy se nebojím
„V Česku je jen sedm skutečně jedovatých hub, na ty ostatní stačí živočišné uhlí,“ uklidňuje svérázným způsobem Sára.

Pikantní smaženice z penízovky
Z trsu čerstvých hub použijeme jen očištěné kloboučky, které osolíme, okmínujeme a smažíme na másle. Po vysmažení vody, která se uvolní, rozklepneme na houby vejce, zamícháme a na ještě teplou smaženici nastrouháme tvrdý sýr.



Autor:  Jiří Čada

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.