Kozáci, křemenáči, klouzci a spol. kopírují cestu deště: Kudy šel mrak, tam rostou houby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kozáci, křemenáči, klouzci a spol. kopírují cestu deště: Kudy šel mrak, tam rostou houby!

„Nejvíc hub v Česku je v tuto chvíli na Humpolecku a Havlíčkobrodsku,“ potvrdil mykolog Jiří Baier.
„Nejvíc hub v Česku je v tuto chvíli na Humpolecku a Havlíčkobrodsku,“ potvrdil mykolog Jiří Baier. (Profimedia.cz, ara)

Kam vyrazit na houby? Návod je jednoduchý – ideálním vodítkem pro houbaře jsou meteorologické mapy! Místa, kde právě nyní začínají z mechu vykukovat klouboučky, odpovídají těm, která zakryl nejsilnější dešťový mrak.

V pondělí dostala největší »dávku« deště Vysočina, a to díky tzv. vodonosné kupovité oblačnosti. V Humpolci napršelo něco málo přes 23 litrů vody na metr čtvereční, Moravské Budějovice hlásily přírůstek necelých 34 litrů vody, Třebíč zavlažilo téměř 26 litrů vody, Náměšť nad Oslavou se dostala na 20 litrů vody a Jihlava měla na kontě dokonce 30 litrů vody. Tohle by měly být houbařské ráje.


„Nejvíc hub v Česku je v tuto chvíli na Humpolecku a Havlíčkobrodsku,“ potvrdil mykolog Jiří Baier. Houby lze najít i na Šumavě a v severozápadních Čechách. Houbaři podle Baiera dělají největší chybu, když se snaží jít s košíkem ihned do hlubokého lesa. „Houby se nyní začínají objevovat tam, kde je řídký porost a světlo. Tedy na okrajích lesů, podél cest, na pasekách a v okolí lesních rybníků,“ tvrdí mykolog.

Tip odborníka: Kde je najdete?

Kozáci a křemenáče – hledejte pod břízami.
Klouzci – mezi modříny a borovicemi.
Žampiony – kolem stohů či krmelců, tam kde jsou rostlinné zbytky.
Holubinky a masáci – v porostech, kde převažuje dub, buk nebo habr.

Autor:  ryc

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.