Bitka českých řidičů: Obušek proti pistoli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 17. dubna 2024

Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie

Bitka českých řidičů: Obušek proti pistoli!

O pár kilometrů dál bere řidič fabie na svého protivníka obušek.
O pár kilometrů dál bere řidič fabie na svého protivníka obušek. (Foto: ara)

Neomalenost řidiče stříbrné fabie na dvouproudovce v Plzni, neslušné gesto, ostrá slova. A o pár kilometrů dál přišly ke slovu obušek, pistole a »pepřák«.

„Napřed mi ukázal jedničku a na semaforech mi řekl, abych se nepo...l,“ vzpomíná řidič druhého vozu Ondřej S. Asi po dalších 4 km se potkali znovu. „Stál na okresce. Když jsem se ho snažil objet, tak na to šlápnul a vjel mi úmyslně do cesty,“ líčí Ondřej S.

Z auta proto vystoupil a šel si to vyřikat. Šofér fabie se ale znovu rozjel. Pak zastavil a vystoupil s teleskopickým obuškem v ruce. „Po tom, co se na mě teleskopem napřáhnul a řval na mě, že mi rozpůlí hlavu, jsem se musel bránit,“ objasňuje Ondřej S. Z auta si na pomoc vytáhl pistoli a kasr.

Nezdvořák se lekl a i s obuškem před ním couval až ke svému autu. Jakmile napřáhl ruku s obuškem, dal mu Ondřej S. dávku pepřáku do obličeje. „Pistoli jsem měl jen jako pojistku, pán měl sluneční brýle, nevěděl jsem, zda pepřový sprej bude dostatečně účinný, a očekával jsem další napadení,“ vysvětloval Ondřej S., který zveřejnil video na internetu.

Na policii se neobrátil. A měl štěstí... „Obávám se, že v tomto případě by byl považován za útočníka muž s pistolí a kasrem. Případ by mohl být posouzen jako přestupek, kdy by pachateli hrozila pokuta řádově v tisících korun. Mohlo by se ale také jednat o trestné činy nebezpečné vyhrožování nebo ublížení na zdraví. To by záleželo na tom, jakou újmu by muž zasažený sprejem utrpěl,“ míní pražský renomovaný advokát Jan Černý.

Rada advokáta Jana Černého: Zůstat na místě
„Pro případ, že se člověk ocitne v nebezpečí, zákon počítá s institutem tzv. nutné obrany. Jednou z podmínek ale je, že útok trvá. To znamená, že dotyčný nesmí útočníka pronásledovat a vybít si na něm vztek. Ve výše uvedené situaci radím zůstat na místě a jsem-li ohrožován, mohu se bránit.“

Jan Pechout z BESIP: Řidiče nevychovávejte
„Chyba ani úmyslné nebezpečné jednání druhého účastníka silničního provozu nás neopravňuje, abychom ho vychovávali a snažili se ho potrestat. Může to jen vyvolat ještě horší reakci a skončit např. dopravní nehodou s těmi nejhoršími následky. Rovněž řešit takovou situaci fyzickým napadáním je nepřípustné. Pokud jsme se něčeho dopustili neúmyslně, měli bychom se zvednutím ruky nebo jiným gestem omluvit.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.