Šokující pravda o dietách! Budete se divit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Šokující pravda o dietách! Budete se divit!

Dieta s sebou nenese pouze radost ze shozených kilogramů...
Dieta s sebou nenese pouze radost ze shozených kilogramů... (Profimedia.cz)

Slovo „dieta“ je pro mnoho žen celoživotním strašákem. Za slovem „dieta“ se ale neskrývají jenom obavy o perfektní figuru! V momentě rozhodnutí, že budeme držet dietu by bylo dobré zamyslet se nad tím, co nám toto soužení vlastně přinese. Kromě vidiny skvělé postavy a spokojenosti se sama sebou bychom měli přihlédnout také k ostatním opomíjeným faktům, která s sebou dieta nese.

Už je zase na dietě…

Neustálé hlídaní se, odmítání toho, co máme rádi a co nám tolik chutná přece nemůže přinášet naší psychice nic dobrého. Koukáte na svůj oblíbený zákusek a se slinou v ústech si uvědomíte, že si ho prostě nemůžete dopřát! Dochází k tomu, že jste přecitlivělí a reagujete přehnaně, ale hlavně, že „hubnete“. Kolegové v práci by pak vaši přecitlivělost nemuseli už komentovat pouze slovy „no jo, už to zase dostala“. Vaše týdenní „nervní perioda“ by se tak prodloužila na permanentní a radost ze shozených kil by s vámi pak nikdo nesdílel. Nemluvě o tom, že si nezvyklým hladověním rozhodíte také hormonální hladinu a zmatený metabolismus pak bude fungovat rovněž zmateně, tudíž se bude bránit tvorbou tuků!

A jsme u tolikrát vzpomínaného „jo-jo“ efektu. U diet stejně tak jako u novoročních předsevzetí bohužel platí pravidlo, že u nich dlouho nevydržíme. Mnohým z nás se tak po návratu k běžným stravovacím návykům těžce shozená kila vrátí i s úroky.

Kdo se směje naposled?

Několik týdnů či dokonce měsíců v psychické, hormonální a metabolické nerovnováze má ale přece jen smysl. Bohužel ne pro nás. Na konci naší pouti za snem si mnou ruce společnosti, které diety propagují, jak na serveru lidovky.cz správně podotýká americká psycholožka Traci Mannová. Ta totiž strávila 20 dlouhých let úpěnlivým bádáním, aby došla k závěru, že diety prostě a jednoduše nefungují.

Až budete tedy příště přemýšlet nad tím, jak udělat něco pro sebe, stoupněte si před zrcadlo a pochvalte se, se všemi svými kily! A pak si třeba dejte sklenku vína a zajděte si na svůj oblíbený steak. Příjemný pocit z dobře naplněného žaludku nic nenahradí!


 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.