Zítra svět oslaví Mezinárodní den punče: Kouzlo pěti přísad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zítra svět oslaví Mezinárodní den punče: Kouzlo pěti přísad!

Punč přivezli námořníci z Indie.
Punč přivezli námořníci z Indie. (Foto: ara)

Blíží se podzim a voňavá pochoutka se pomalu hlásí o své místo na slunci. Zahřeje, chutná... Punčů je mnoho variant, jsou teplé i studené, zabijácké i nealkoholické, všechny však lákají k ochutnání.

Co je to punč
Punčů je mnoho druhů, všechny obsahují ovocnou šťávu, alkoholické varianty pak také víno, gin, oblíbené jsou punče s rumem. V nealkoholických nápojích bývá čaj nebo různé kombinace ovocných šťáv.

Přišel z Indie
Slovo punč (pánč) v hindštině znamená pět, protože původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citronu, vody a čaje či koření. Z Indie ho námořníci přivezli do Anglie a pak už se rozšířil po Evropě.

Česká verze
U nás se do punče z červeného či bílého vína přidává trocha rumu a cukru, plátky pomeranče či citronu, rozinky, oříšky a skořice s badyánem. Je stejně populární jako klasický »svařák«.


Německý model
Vánoční trhy si bez něj nelze představit. Bývá to směs několika ovocných šťáv s přídavkem vína či lihoviny, ale variabilita punčů je obrovská. Najdete i punč s jahodovou příchutí a šlehačkou, punč s hořícím rumem, punč s Baileys, s tequilou či vodkou, punč s ořechy, s vaječným koňakem, dokonce i punč s absinthem.

Víte, že...
...v Karibiku se punč pije před jídlem, v Koreji je tradičním punčem sudžeonggwa vyráběná ze sušeného kaki, skořice a zázvoru? V Mexiku se zase podává »agua loca« (»bláznivá voda«), sladký punč připravovaný z fermentované cukrové třtiny, mezcalu či tequily smíchané s »aguas frescas« (slazený nealkoholický nápoj z ovoce, obilovin a vody). Recept: Punč s černým čajem
Budete potřebovat (na 4 šálky): 300 ml pomerančového džusu * 300 ml grapefruitového džusu * 200 ml uvařeného silného černého čaje * 5 cl calvadosu * hřebíčky, skořici * 1 pomeranč * cukr podle chuti.

Postup: Zahřejte oba džusy, čaj, calvados, cukr a skořici těsně pod bod varu. Do čajového sítka vložte hřebíčky a nechte v kastrůlku minimálně 5 minut louhovat. Koření vyjměte a nápoj rozlijte do sklenek nebo šálků. Rovněž můžete přidat i najemno rozmělněnou dužinu z pomeranče a grapefruitu nebo plátky citrusů.
Punč přivezli námořníci z Indie.

Autor:  neo

Přečtěte si
hejhej
20. 9. 2015 • 13:36

Už byl mezinárodní den toaletního papíru????????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.