Kdo hulí marjánku víc než Češi? To zjištění je zarážející... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kdo hulí marjánku víc než Češi? To zjištění je zarážející...

Islanďané hulí více než Češi!
Islanďané hulí více než Češi! (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Na Islandu kouří marihuanu téměř pětina dospělých lidí. Tvrdí to alespoň studie americké organizace Recovery Brands, která se zabývá pomocí uživatelům drog s odvykáním. Česko se mezi zeměmi s nejvyšším počtem uživatelů marihuany na počet obyvatel umístilo na čtvrtém místě. Naopak Nizozemsko se do první pětky nedostalo.

Podle studie na Islandu kouří marihuanu až 19 procent všech dospělých. Užívání této drogy tu přitom není legální. Podle studie mohou být jedním z důvodů vysoké ceny alkoholu na ostrově. Levná tu však není ani marihuana, za gram tu podle autorů studie lidé zaplatí 25 až 35 dolarů (600 až 950 Kč), což je prý průměrně až o 20 dolarů více, než za kolik lidé drogu koupí v USA.

Za Islandem skončily v žebříčku na druhém místě právě Spojené státy, následované Španělskem, Českou republikou a Francií. Nizozemsko, s nímž většina lidí spojuje liberální přístup ke kouření marihuany, se do první pětice nedostalo.

Data ke studii organizace Recovery Brands shromáždila prý z několika zdrojů, včetně zpráv Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu či Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.