V centru Olomouce byla objevena letecká puma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

V centru Olomouce byla objevena letecká puma!

ilustrační foto
ilustrační foto (Aha! – David Malík)

Na Masarykově třídě v Olomouci byla dnes před 13:00 objevena při výkopových pracích letecká puma. Jednu z nejrušnějších komunikací vedoucí k vlakovému nádraží museli policisté uzavřít. Kvůli nálezu byly evakuovány stovky lidí a to nejen ze zdejších obchodů, kaváren a restaurací, ale i z bytů. Nález zkomplikoval dopravu ve městě včetně městské hromadné dopravy.

Dělníci na pumu narazili kolem 12:45 na křižovatce ulice Dr. Milady Horákové a Masarykovy třídy. "Policisté nechali evakuovat obyvatele v blízkosti 300 až 400 metrů od nálezu, je však možné, že budeme evakuovat i osoby žijící v delším pásmu. V bytech se nacházejí také imobilní osoby a je potřeba je přepravit na bezpečné místo," řekla na místě ČTK krajská policejní mluvčí Marie Štrbáková. S evakuací pomáhají také hasiči, starší obyvatele odváželi evakuačním autobusem do jedné ze základních škol.

Policisté mají zatím potvrzeno, že jde o leteckou pumu, která je zčásti v zemi odkryta. Je o velikosti zhruba tři čtvrtě metru. Typ budou moci odborníci určit až po jejím vytažení. "Pyrotechnici budou zasahovat až ve chvíli, kdy si budou jisti, že je prostor bezpečný a že se zde nenacházejí civilní osoby. Poté bude provedeno vyproštění nálezu, určí se jeho nebezpečnost a dále se rozhodne o jeho likvidaci na místě nebo o jeho převezu na bezpečné místo," doplnila Štrbáková.

Evakuace citelně zasáhla do života jedné z nejrušnějších tříd ve městě. O nálezu letecké pumy obyvatele města informují auta s tlampači, lidé musejí třídu ve směru k vlakovému nádraží či v opačném směru obcházet po vedlejších komunikacích. Vyklizeny musely být také restaurace, kavárny, herny, obchody a firemní prostory. Opáskované ulice lemují desítky lidí přihlížejících celému dění, řada z nich se však na policisty zlobila. "Jsem nemocná, mám antibiotika a potřebuji si doma lehnout," rozčilovala se žena středního věku, kterou policista odmítl pustit k domu za páskou.

Nález pumy zkomplikoval provoz městské hromadné dopravy, protože po Masarykově třídě vede jedna ze dvou páteřních tramvajových tratí. Doprava na Masarykově třídě byla navíc zastavena v době, kdy je opravována spojnice na třídě Svobody. Mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová ČTK řekla, že tramvaje jedoucí z Neředína proto nyní končí na zastávce v Palackého ulici, odkud cestující na nádraží odvážejí autobusy. Ostatní tramvajové linky jezdí z Nové Ulice po trati, která vede přes tržnici a třídu Kosmonautů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.