Začala turistická sezona! Křtili žirafu, ukazovali mučidla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Začala turistická sezona! Křtili žirafu, ukazovali mučidla

Malá žirafka dostala jméno Amina.
Malá žirafka dostala jméno Amina. (pro Aha!: Tereza Mrhálková)

PRAHA – Hrady, zámky, zříceniny a také zahrady a parky se o prvním aprílovém víkendu otevřely návštěvníkům. Začala totiž nová turistická sezona. V některých památkách čekalo na návštěvníky překvapení – unikátní historické objevy. Sezonu zahajovaly i zoologické a botanické zahrady.

Hrady, zámky, zříceniny a také zahrady a parky se o prvním aprílovém víkendu otevřely návštěvníkům. Začala totiž nová turistická sezona. V některých památkách čekalo na návštěvníky překvapení – unikátní historické objevy. Sezonu zahajovaly i zoologické a botanické zahrady.

V Africkém domě pražské zoo včera při slavnostním zahájení nové sezony dostala jméno žirafka, která se zde narodila letos v lednu. Kmotři, herci Radek Brzobohatý a jeho žena Hana Gregorová, jí vybrali jméno Amina. Žirafka pak slávu zajedla pořádnou dávkou jablek a mrkve. Zoo zároveň představilo novinku, kterou je speciální Trojská karta. Umožní návštěvníkům vstup do botanické a zoologické zahrady v Troji a do Trojského zámku. Karta bude pro dospělého stát 200 korun, pro děti od 6 do 15 let 100 korun a rodinná karta (dva dospělí a dvě děti do 6 let) bude k dostání za pět set.

I hrady a zámky po celé republice lákaly návštěvníky na novinky a historické nálezy. Na hradu Houska na Českolipsku se našla zapomenutá gotická místnost. Řemeslníci ji odhalili náhodou při štukování kanceláře pro průvodce. „Místnost leží přímo na skále a pochází pravděpodobně z doby, kdy hrad vznikl, tedy z první poloviny 13. století,“ řekl kastelán hradu Miroslav Konopásek. Lidé se budou moci dovnitř pouze podívat, nikoliv tam vejít.

Další objev, který nemá v České republice obdoby, jsou vzácná železná pouta. Našla se na hradu Kumburk na Semilsku. Ukrývala je hradní věž, kde byla kolem 15. století věznice s hladomornou. Tříkilogramová pouta byla spojená řetězem, který byl původně zazděný do východního průčelí věže hradu.

V Moravské Třebové na Svitavsku zase na turisty čekají mučidla. Ve sklepeních zámku otevřeli největší expozice středověké mučírny v Česku. Na její otevření stálo včera frontu přes 2000 lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.