Ohnivý víkend: Opravář podpálil autodílnu. Popelem lehl i les | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ohnivý víkend: Opravář podpálil autodílnu. Popelem lehl i les

V dílně hrozily výbuchem tlakové lahve.
V dílně hrozily výbuchem tlakové lahve. (pro Aha!: HZS Moravskoslezského kraje, ČTK)

OPAVA/NOVÝ JIČÍN – Půlmilionovou škodu napáchaly dva rozsáhlé požáry, s nimiž o víkendu bojovali moravskoslezští hasiči. Při neopatrném svařování vzplál automobil Škoda Favorit v autodílně ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku.

Půlmilionovou škodu napáchaly dva rozsáhlé požáry, s nimiž o víkendu bojovali moravskoslezští hasiči. Při neopatrném svařování vzplál automobil Škoda Favorit v autodílně ve Frenštátu pod Radhoštěm na Novojičínsku. Hrozil přitom výbuch tlakových lahví. Šest požárních jednotek zachraňovalo i smrkový les ve Skřipově na Opavsku.

Plameny vyšlehly v sobotu po poledni v autoservisu ve Frenštátě. Zatímco majitel firmy pobýval v zahraničí, jeden ze zaměstnanců se v dílně pustil do opravy svého favorita. „Pomocí svářecího agregátu CO2 dával do pořádku levý zadní nosník vozidla. Protože ležel pod autem, nevšiml si, že začalo hořet. Upozornilo ho až prasknutí jednoho skla ve voze žárem. Sám už nebyl schopen požár uhasit,“ upřesnil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Hrozilo, že se oheň rozšíří na celou autodílnu, proto muž ihned přivolal pomoc. Řádění živlu zastavily tři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů s pěti cisternovými stříkačkami. „První jednotka dostala požár pod kontrolu během pěti minut, když hořící auto vytlačila ven z dílny. Dohašování trvalo hasičům necelou půlhodinu. Kromě jiného museli také ochlazovat čtyři velké tlakové lahve,“ dodal mluvčí.

Nepozornost přišla opraváře, který ani nemá oprávnění ke svařování, draho. Kromě poničeného favorita zničil žár lak na dodávce Škoda 1203 zaparkované ve vedlejší garáži a vybavení autoservisu včetně několika přístrojů. Předběžnou škodu vyšetřovatel hasičů odhadl na čtvrt milionu korun.

O pár hodin později bylo »horko« v lese ve Skřipově na Opavsku. Zhruba na dvou hektarech tam vpodvečer nedaleko myslivecké chaty hořel mladý smrkový porost. Hasiči se šesti cisternovými stříkačkami dostali oheň pod kontrolu během hodiny. Další hodinu ještě les dohašovali. Vodu si do lesa museli vozit kyvadlovou dopravou ze Skřipova. Škoda dosáhla 200 tisíc korun. Jde přitom už o třetí požár za poslední měsíc, který na Opavsku zničil les.

S dalším požárem bojovali včera i hasiči u Chlumce na Ústecku. Plameny v lesní školce likvidovalo sedm jednotek. Na pomoc musel přiletět také policejní vrtulník z Prahy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.