Co s víkendem? Nebojte se na skály! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co s víkendem? Nebojte se na skály!

Fotografie
Fotografie (internal)

„Proč bychom se báli na Prachovské skály,“ zní jeden ze songů Ivana Mládka. Jasně, proč? Takže sbalte batůžek a vyrazte do »skalních měst« Česka.

Čertovy hlavy

V temných lesích Kokořínska vyrůstají ze země dvě mohutné, asi devět metrů vysoké hlavy čertů. Pekelníky vytesal do pískovcové skály v polovině 19. století sochař Václav Levý. Nejsnadnější cesta vede z obcí Želízy či Tupadly nedaleko Mělníka. Soch je po okolí víc, stejně jako jeskyní.
Vstupné: zdarma

Adršpašské skály

Pískovcové skalní město patří k nejnavštěvovanějšm turistickým cílům v CHKO Broumovsko. Skály Adršpachu jsou známy velkým množstvím skalních věží, které dosahují místy výšky až 90 metrů . Adršpach najdete 20 km severozápadně od Police nad Metují .
Vstupné: dospělí 70 Kč, snížené 35 Kč, děti od šesti let 35 Kč, rodinné 170 Kč, psi 10 Kč

Toulovcovy maštale

Přírodní rezervace Toulovcovy maštale patří mezi nejmalebnější u nás, pískovcové skalní útvary vás ohromí. Jsou na rozmezí okresů Chrudim a Svitavy, nedaleko Boru u Skutče. Soustava uzoučkých roklí vytváří skryté skalní městečko, které je protkáno systémem chodeb, jeskyní a děr se zajímavými názvy jako Kuchyně, Sklep, Myší díra nebo Zvon.
Vstupné: zdarma

Prachovské skály

Proslavila je Mládkova písnička a jsou nejvyhledávanějším turistickým cílem Českého ráje. Nalezneme je asi 7 km severozápadně od Jičína. Prachovské skály vhodné pro rodinné výlety, ale uspokojí i náročnější turisty a lezce. Skalní město je tvořeno pískovcovými útvary různých tvarů, některé vrcholy dosahují výšky až 40 metrů.
Vstupné: plné 50 Kč, snížené 30 Kč, psi 10 Kč 

Pulčinské skály

Pulčinské skály leží v jihovýchodní části Beskyd nedaleko vesničky Pulčín. Je to největší moravský skalní labyrint. Nemůže sice rozlohou konkurovat českým Prachovským skalám nebo Adršpachu, ale i Pulčiny mají svoje kouzlo.
Vstupné: zdarma

Obří skály

Na Obří skály v Jeseníkách nedaleko Šeráku se může vypravit i méně výkonný turista, na Šerák se dá z Ramzové vyjet lanovkou. Obří skály si své jméno zaslouží – dosahují výšky 10 až 16 m nad okolním terénem. Z geologického hlediska jsou mimořádně zajímavé: ve svorové hornině se nacházejí krystaly staurolitu a andaluzitu.
Vstupné: zdarma

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.