Krysáci jsou pašáci! To vám hlava nepobere... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Krysáci jsou pašáci! To vám hlava nepobere...

Čichám, čichám TNT.
Čichám, čichám TNT. (Foto: Reuters, Facebook)

Většina lidí před nimi raději prchne, tyhle obří krysy je ale naopak potřeba si předcházet. Mají totiž velice nebezpečnou, ale důležitou práci. V Kambodži vyhledávají miny, které tam zůstaly z let kruté diktatury.

Má jen jedno oko, přesto předčí jakýkoliv nejvýkonnější detektor. Trvalo jí jen 11 minut najít minu, což stroji v kombinaci s člověkem trvalo zhruba pět dní! „Kdyby bylo jasno, našel by ji ještě rychleji,“ řekl cvičitel krysího kluka Pita Hul Sokheng. Hlodavce původně z Tanzanie od věku čtyř týdnů vytrénovali, aby poznali pach trhaviny trinitroluenu (TNT). Patnáct jich pak poslali do Kambodže, kterou skoro tři miliony aktivních min stále děsí dnem i nocí. Zvířátka si teď zvykají na podnebí a a podstupují výkonnostní testy.

Krysy mají ještě další výhodu, svou váhu. Když totiž na minu stoupnou, výbušnina naštěstí jejich průměrná 2 kila nezaregistruje. Pohybují se na provazech a vodítkách, ve vyznačeném prostoru. Svým cvičitelům dají vědět hrabáním a pištěním, za odměnu pak dostanou ovoce. Vše financuje belgická nezisková organizace Apopo, která už hlodavce poslala i do Mosambiku, Thajska, Laosu a Vietnamu. 

PROČ MUSEJÍ KRYSY DO KAMBODŽE?

Zemi minami zamořili vojska Rudých Khmérů, komunistické organizace vedené krutým diktátorem Pol Potem (†72). Ten podle záznamů nechal v zemi v letech 1975 až 1979 vyvraždit až tři miliony lidí. Obyvatele nutil pracovat 12 až 16 hodin denně, popravoval vzdělané lidi (lékaře, i ty co jen nosili brýle). Od Pol Potova svržení stále aktivní miny zabily už 19 tisíc lidí a dalších 45 tisíc zmrzačily.

Vyčuchají i tuberu!
Organizace APOPO si klade nelehké cíle. Hlodavce trénuje nejen na detekci min, ale také nebezpečné tuberkulózy. Výborný čich využijí po devíti měsících výcviku k tomu, že ve vzorcích hlenu z dýchacích cest infekci odhalily krysy rychle a účinně. Například za 10 minut vyhodnotí víc vzorků než laboratorní technik za celý den.

Věděli jste, že…
… krysí samice se může spářit 500 krát s různými samci během šesti hodin receptivity? Tenhle stav prožívá asi 15krát za rok.
… za rok krysí samice vyprodukuje až 2000 potomků?
… krysa může šlapat vodu po dobu tří dnů? A přežít si spláchnutí do záchodu?
… krysa může pojídat své výkaly a přežít několik týdnů?
… pokud jste se narodili v roce 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984 nebo 1996, pak jste podle čínského kalendáře krysou? Což znamená, že jste bystří, vynalézaví, jdete v souladu s módou.
… krysy se nepotí? Regulují teplotu rozšířením cév v ocasu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.