Jak na škody po bouřkách?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak na škody po bouřkách?!

Vítr jak při začátku tornáda a spousta blesků.
Vítr jak při začátku tornáda a spousta blesků. (Aha! – Karel Kopáč, ČTK – Petr Eret, Radek Petrášek, Josef Vostárek, Alexandra Mlejková, Mediafax)

Ničivé bouřky zasáhly v noci na včerejšek Česko. Zeptali jsme se odborníků jak na náhradu škody.

V naší vlasti udeřilo přes 51 tisíc blesků, v Karlovarském kraji padaly až dvoucentimetrové kroupy a na mnoha místech hořelo, padaly stromy a létaly střechy. Co dělat, když i vám bouřky napáchaly škody? Kdo je zodpovědný třeba za spadlou střechu a kde žádat náhradu škod? Na to jsme se ptali právníka Petra Nováka ze společnost Vaše nároky.cz a Marcely Kotyrové z České asociace pojišťoven.

 Za stav střechy i stromů zodpovídá majitel

Povinností vlastníka nemovitosti nebo pozemku je kontrolovat stav domu včetně střechy, nebo stromů na pozemku. Uvolněné tašky, špatný krov, uhnilý nebo suchý strom znamenají, že za škodu může majitel. Pokud jsou v pořádku, za škodu nemůže.

 Proti lajdáctví se můžete pojistit!

„Pojištění odpovědnosti z držení nemovitosti, kryje škody, které jsou způsobeny nějakým zanedbáním, třeba uvolněnou taškou. Zde existuje odpovědnost pojištěného a pojišťovna škodu hradí,“ říká Marcela Kotyrová.

 Chcete za jednu škodu více odškodnění? Můžete skončit ve vězení!

„Pro škody na majetku platí, že plnění mohu získat pouze jednou. Uplatnění z více pojistek je považováno za pojistný podvod!“ varuje Kotyrová. Vymáhat náhradu škody na autě z vlastního havarijního i z pojištění odpovědnosti majitele se proto nesmí.  Škody na zdraví ale můžete uplatňovat jak z odpovědnostního pojištění majitele nemovitosti nebo stromu, tak i z vlastního životního nebo úrazového pojištění.

 Peníze z havarijního pojištění získáte snáz

 „Pokud by střecha spadla na auto a vlastník domu by nebyl pojištěn, bude pro majitele vozidla někdy vhodnější se domáhat plnění ze svého havarijního pojištění,“ říká Petr Novák. Přestože pojišťovna může požadovat spoluúčast, peníze máte jistější, než je soudně vymáhat z vlastníka.

 Obec odpovídá i za stromy, které nevlastní

Obec je zodpovědná i za stromy, které nejsou na jejím pozemku a nevlastní je. „Má totiž tzv. prevenční povinnost, neboť je povinna pečovat o ochranu zdraví svých občanů,“ říká Novák. Obce podle něj bývají pro takové případy pojištěny.

 Strom zablokoval parkoviště? Můžete vymáhat i náhradu za ušlý zisk.

Nestihli jste kvůli kalamitě obchodní schůzku, nebo jste dostali pokutu v práci za pozdní příchod? Můžete je vymáhat. „Pokud by byla dána odpovědnost vlastníka nebo třeba i obce, tak lze nárokovat veškerou škodu, která v souvislosti s pádem stromu vznikne. Může se tak jednat nejen o hmotnou škodu, ale třeba i právě o ušlý zisk,“ říká Novák.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.