Extrémní riziko klíšťat: Nakazí vás i larvy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Extrémní riziko klíšťat: Nakazí vás i larvy!

Klíště se zakouslo. Jeho ústní ústrojí tvoří hypostom se zpětnými háčky, s jehož pomocí pronikne do kůže, zachytí se na ní a saje krev.
Klíště se zakouslo. Jeho ústní ústrojí tvoří hypostom se zpětnými háčky, s jehož pomocí pronikne do kůže, zachytí se na ní a saje krev. (: Profimedia.cz)

Vysoké teploty nás lákají do přírody. A právě nyní je velmi pravděpodobné, že si domů přineseme klíště. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude klíšťová aktivita na čísle 10 – to znamená velmi vysoké riziko!

Klíšťatům, která přenášejí klíšťovou encefalitidu a lymskou boreliózu, nejvíce vyhovuje teplo a vlhko. Nejčastěji se s nimi setkáme v listnatých a smíšených lesích, v parcích, na zahradě nebo při rybaření a podél vodních toků v celé republice.

Měli bychom vědět, že zakousnout se může nejen dospělé klíště, ale i jeho larvy a nymfy, které jsou špatně viditelné. Larvy totiž vypadají jako zrnka prachu, nymfy jsou velikosti makového zrnka a téměř průhledné. To ani nemusíme vědět, že se nám parazit přisál třeba za uchem, ve vlasech, v podpaží apod.


Jak se léčí nákazy od klíštěte
Pokud nakažený zachytí včas příznaky počínající lymské boreliózy, dá se nemoc vyléčit antibiotiky. Proti klíšťové encefalitidě neočkovaný člověk nemá šanci.
Základní očkování probíhá ve třech dávkách. Přibližná cena jedné dávky vakcíny je přibližně 800 Kč a zdravotní pojišťovny přispívají částkou v rozmezí 300 – 1800 Kč. Očkovat se můžete nechat i nyní. Ochrana proti onemocnění nastupuje nejpozději za 2 týdny.

Patero rad, jak na klíšťata

1. Do přírody oblečte dlouhé kalhoty a vysoké ponožky.
2. Používejte repelenty proti parazitům.
3. Vyhýbejte se místům s vysokou trávou.
4. Po procházce zkontrolujte sebe i svého psa. Toho pročešte hustým kartáčem.
5. Pokud klíště objevíte, okolí místa zakousnutí klíštěte vydezinfikujte a kývavým pohybem ho vytáhněte.

Nákaza i z mléka

Nakazit se klíšťovou encefalitidou člověk nemusí jen od klíštěte. Záludné může být i pití nepasterovaného, tedy tepelně neošetřeného mléka. To si lidé často vychutnávají na farmách na víkendových a prázdninových výletech. Hygienici popisují, že se tak v minulosti nakazilo v Česku už několik lidí, dokonce téměř celá rodina – otec (35) a jeho dvě děti (7 a 10) ze severních Čech. Neonemocněla jen matka, která ho odmítala pít. Klíště může nakazit kozu, krávu i ovci a nemoc se přenese právě v mléce. To by se proto mělo pít buď pasterované, nebo převařené. Stačí ho dvě minuty zahřívat na 75 °C.

Autor:  ida

Přečtěte si
1395
12. 6. 2015 • 14:18

Já se vždycky nabouchám česnekem a 1 vitamin B a funguje to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.