Zemřela Brežněvova dvorní čarodějka Džuna (†65): Z kómatu už se neprobrala... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřela Brežněvova dvorní čarodějka Džuna (†65): Z kómatu už se neprobrala...

Džuna léčila politické špičky Kremlu.
Džuna léčila politické špičky Kremlu. (Foto: Profimedia.cz, ara)

Čarodějka, která pečovala o zdraví sovětského vůdce Leonida Brežněva (†75), zemřela. V dobách své největší slávy Jevgenija »Džuna« Davitašviliová tvrdila, že její děda zemřel ve 139 letech, a že má moc uzdravovat a prodlužovat život. Navzdory tomu ona sama odešla v 65 letech.

„Džuna byla dva dny v kómatu, než zesnula,“ informoval média její přítel. Podle něj se prý léčitelce a astroložce udělalo zle už před pár dny, když šla na nákup. Nakonec Džuna skončila v nemocnici, kde jí před časem operovali srdce.

„V sedmdesátých letech, kdy jí nebylo ani třicet let, si z neznámých příčin získala velikou proslulost mezi moskevskými elitami. Po léta ale o ní sovětská společnost vůbec nevěděla,“ popsala Brežněvovu dvorní čarodějnici polská televize TVN.  Do podvědomí veřejnosti vstoupila Džuna až později na přelomu 80. a 90. let, kdy v novinách a na televizních obrazovkách propagovala alternativní způsoby léčby.

Mezi její klienty patřil mj. první ruský prezident Boris Jelcin (†76), členové kremelské elity, ale i hvězdy sovětského i světového filmu.  Díky nim se měla Džuna královsky. Vždyť jenom Brežněv jí za léčení daroval čtyřpodlažní vilu na módní ulici Arbat v samém srdci Moskvy! V roce 2001 se po smrti syna stáhla léčitelka do ústraní. V jednom ze svých posledních rozhovorů ale slibovala, že donutí Západ, aby zrušil sankce proti Rusku.

 Byla nový Rasputin

Ruská média o Džuně psala jako o novém Rasputinovi. Připomínala tak temnou postavu, která měla velký vliv na poslední ruské vládce z dynastie Romanovců – cara Mikuláše II., jeho ženu carevnu Alexandru Fjodorovnu a careviče Alexeje. Agentura AP ji pro změnu v polovině 90. let přirovnala ke »kříženci Michaela Jacksona a Stalina«.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.