Zpestřete si jídelníček: Chřest je posel jara!

Docházejí vám nápady na jarní pokrmy? Honí vás mlsná, ale přitom nechcete porušit zdravý jídelníček? Tak potom vyražte nakoupit chřest. Jeho sezona je v plném proudu!
Tahle delikátní a zdravá zelenina je na jídelníčku poslem jara. Konzumují se jen mladé výhonky. Chřest má pozitivní vliv na zdraví: obsahuje totiž vitaminy (A, B, C, E, K), vápník, hořčík, hodně vlákniny, železo či selen.
Koupit můžeme chřest bílý, zelený a světle fialový, všechny druhy koupíte v sezoně ve větších zelinářstvích a supermarketech. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. Pozor na tmavé skvrny.
Jak chřest upravovat?
*Zelený chřest potřebuje oloupat jen ve spodní části stonku, nejspodnější část se odlomí.
*Bílý chřest je chuťově jemnější a před přípravou musíte oloupat celý jeho stonek.
*Chuť chřestu bývá lehce nahořklá, což můžete při vaření zmírnit přidáním kousku žitného chleba.
*Nejčastěji se chřest krátce povaří a podává s rozpuštěným máslem, s holandskou omáčkou nebo sýrovou omáčkou.
*Hodí se na přípravu krémových polévek, na zapékání, k těstovinám, do italského rizota, do salátů, jako příloha ke steakům nebo do slaných koláčů.
Jak chřest skladovat?
Chřest spotřebujte nejlépe ihned po koupení, skladovat ho můžete v lednici zabalený ve vlhké utěrce.
Bílý chřest s máslem a krutonky
Budete potřebovat
14 – 16 stonků bílého chřestu
150 g másla
4 krajíčky toastového chleba
sůl, pepř
Postup: Očištěný chřest svážeme do svazečků, po vložení do vařící osolené vody vaříme do měkka. Mezitím si nakrájíme chléb na malé kostičky. Chřest asi po 10 minutách vyjmeme a osušíme. Větší část másla rozpustíme na pánvičce, přidáme sůl a pepř. Na zbylém másle opečeme dokřupava kostičky chleba. Chřest podáváme přelitý horkým máslem a posypaný krutonky.
Chřestová polévka
Budete potřebovat
8 – 12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
vícebarevný pepř na ozdobu
Postup: Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce, pak nakrájíme na kousky. V hrnci rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibulku a poté zalijeme studeným vývarem. Přivedeme k varu, vložíme chřest a vaříme dvacet minut. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, zjemníme smetanou a máslem.