Sezona začíná! Jak poznat kvalitní zmrzlinu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Sezona začíná! Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

Jak poznat kvalitní zmrzlinu?
Jak poznat kvalitní zmrzlinu? (Foto: Profimedia.cz)

Jakmile se oteplí, rádi si koupíme točenou nebo zalovíme v mrazicím boxu. Víte, jak poznáte dobrou zmrzlinu? A jaké zmrzliny mají Češi nejraději?

Čerstvé suroviny, nebo prášek?

Spotřebitelé si někdy myslí, že točená zmrzlina je »domácí«, vyrobená z lokálních surovin, ovoce a čerstvého mléka. Točené zmrzliny se však většinou míchají z prášku, protože technologie výdeje použití některých surovin vylučuje. Použití čerstvých surovin je možné u zmrzlin balených nebo kopečkových, které se vyrábějí přímo v cukrárnách.

Nástrahy zmrzlinového pokušení

Při výrobě točených, případně kopečkových zmrzlin hodně záleží na poctivosti prodejce a na jeho zázemí. Točená zmrzlina v přívěsu u silnice tedy může lákat, ale vzhledem k riziku pomnožení bakterií a kvasinek si studenou pochoutku kupujte raději jen u prověřených zmrzlinářů a v provozovnách s dobrou hygienickou úrovní, jinak riskujete minimálně střevní problémy. U balených zmrzlin existuje zase riziko špatného skladování. Rozmražená a pak znovu zmrzlá zmrzlina či nanuk se snadno poznají. Jednak nemá původní tvar, jednak se změní konzistence a chuť kazí drobné krystalky ledu. Takovou zmrzlinu můžete u prodejce reklamovat.

České chutě

Pokud jde o příchutě zmrzlin, nejsou Češi žádnými velkými experimentátory. Podle manažera české značky zmrzlin PRIMA Lukáše Dědka jdou nejlépe na odbyt klasické příchutě jako vanilková, čokoládová, oříšková a jahodová, bodují také maliny a nejnověji i borůvky.

Proč točená líp chutná

Češi si na balené zmrzlině rádi pochutnají, ale točená má svůj půvab a tak krásně se rozplývá na jazyku. Je to proto, že se točená zmrzlina dávkuje do kornoutů při ideální teplotě pro konzumaci, což je kolem –5 °C, kdy je směs plastická, příjemná a nejlépe se rozvine její chuť. Pokud si chcete stejně pochutnat i na balené zmrzlině, která je obvykle zchlazená na –18 °C, nebuďte nedočkaví a nechte ji chvíli »povolit«, pak si i na balené zmrzlině opravdu pochutnáte.

Balenou zkontrolujte

„U těch, které mají průhledné víčko, zkontrolujte, zda neuvidíte námrazu. Pokud ano, je pravděpodobné, že podobně narušené budou všechny zmrzliny v boxu. Také si přečtěte složení. Je-li z mléčných složek zastoupena jen syrovátka, zmrzlina není kvalitní,“ říká Lukáš Dědek. „Sledujte taky poměr objemu a váhy výrobku. Pokud je rozdíl velký, zmrzlina je hodně našlehaná a platíte za vzduch.“

Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.