Před 45 lety se rozpadli Beatles: Byli slavnější než Ježíš... A to neuměli noty a Lennon nesnášel svůj hlas! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Před 45 lety se rozpadli Beatles: Byli slavnější než Ježíš... A to neuměli noty a Lennon nesnášel svůj hlas!

 Nikdo z kapely neznal noty a neměl hudební vzdělání.
Nikdo z kapely neznal noty a neměl hudební vzdělání. (Foto Profimedia.cz)

Přesně před 45 lety, 11. dubna 1970, se oficiálně rozpadla zřejmě nejslavnější kapela historie Beatles. Co jste o »Broucích«, kteří byli dle slov Johna Lennona slavnější než Ježíš, možná nevěděli?

* Nikdo z kapely neznal noty a neměl hudební vzdělání. Byla to prý ale výhoda, neboť mohli s melodiemi volně experimentovat.

* Jejich první koncert 9. února 1961 v liverpoolském klubu sledovalo pár desítek lidí, každý z kapely za něj dostal jen 5 liber.

* Ringo Starr prodělal v dětství vážný zánět slepého střeva, lékaři ho dokonce museli dát na několik týdnů do kómatu.

* John Lennon trpěl dlouhá léta bulimií, přejídal se a pak zvracel. On ani kolegové z kapely však jeho problémy neřešili.

* V srpnu 1964 Beatles poprvé kouřili marihuanu. Dal jim ji kamarád Bob Dylan. Drogy pak hojně užívali, hlavně John Lennon, který bral LSD a heroin.

* Lennon prý nesnášel vlastní hlas a neustále žádal producenta, aby ho na nahrávkách vyhladil a vyretušoval.

* V roce 1968 začaly vnitřní roztržky, které předznamenaly konec kapely. Důvodem hádek byla hlavně Lennonova Yoko Ono, kterou ostatní nemohli vystát. Podle McCartneyho by se ale rozpadli i bez ní.

John Lennon (†40)
Po rozpadu kapely se s Yoko Ono (82) přestěhoval do New Yorku, kde ho 8. prosince 1980 zastřelil duševně nemocný Mark David Chapman (59).

George Harrison (†58)
Po konci Beatles vydal několik sólových alb, spolupracoval například s Bobem Dylanem (73). Zemřel v listopadu 2001 na rakovinu plic.

Paul McCartney (72)
Dodnes koncertuje, se svou skupinou Wings se chystá do Japonska a Jižní Koreje se show Out There. Na konci května přijede i do Evropy.

Ringo Starr (74)
Podobně jako McCartney je stále na hudebním výsluní. Právě vydává nové album Postcards from Paradise a plánuje turné po USA a Kanadě.



Autor:  štš

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.